Na pomolu novi sukob zbog Makedonije

Na pomolu novi sukob zbog Makedonije 20.10.2018 21:56 | Tanjug

Atina - Samo tri dana posle ostavke ministra spoljniih poslova Nikosa Kocijasa na pomolu su novi sukobi u grčkoj vladi, piše grčki dnevnik "Katimerini".

Ta teza se pojavila nakon upozorenja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da neće tolerisati neslaganja u vezi s pitanjima od nacionalnog interesa i poslije glasanja za početak procedure ustavnih reformi u makedonskom Sobranju.

Cipras je čestitao svom makedonskom kolegi, Zoranu Zaevu, na, kako je naveo, postizanju važnog koraka u zajedničkom uspjehu, odnosno prihvatanju predloga vlade o promjenama Usta, prema kojima se izme zemlje preimenuje u Republika Sjeverna Makedonija.

Potom se oglasio i koalicioni partner u Ciprasovoj vladi, ministar obrane iz konzervativne stranke Nezavisni Grci Panos Kamenos, koji je na svom tviter nalogu napisao:

"Ko bi mogao da pomisli da u evropskom sistemu vrijednosti i demokratije oni koji ne glasaju po naređenjima bivaju hapšeni, a poslušni za glasanje dobijaju bonus u iznosu od dva miliona evra 'prljavog novca'. Stidim se".

Ovim tvitom Kamenos je samo potvrdio sumnje da su neki poslanici makedonske opozicije primili novac da bi promjenili stav prema vladinoj inicijativi o ustavnim amandmanima, o čemu se spekuliše u makedonskim medijima.

"Katimerini" primjećuje i da dok je Ciprasova poruka napisana na engleskom jeziku, Kamenosova je na grčkom.

Budući da internet komunikacija nema jezičkih barijera, list navodi da je ova poruka grčkog ministra brzo dospjela do portparola makedonske vlade Mileta Bošnjakovskog, koji je optužio Kamenosa da "širi lažne I neproverene informacije".

Prema navodima "Katimerinija", Cipras bi trebalo da shvati da su podjele u unutrašnjoj politici neizbježne i da se one odražavaju na strateške nacionalne interese zemlje.

Navodi se, takođeda Cipras treba da razume i utiče na izjave Kamenosa koje mogu da se odraze na domaću političku scenu.

Njegova optužba za podmićivanje makedonskih poslanika zbog negativnih političkih interesa tema je u kojoj će se grčka javnost brzo pronaći, a u grčkim kafanama će se, kažu, pitati: "Koliko će naših poslanika glasati za Prespanski sporazum?"© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica