На Путиновој листи 210 политичара и олигарха

Агенција
На Путиновој листи 210 политичара и олигарха

Вашингтон - Администрација америчког предсједника Доналда Трампа објавила је листу од 210 имена држављана Русије, од којих је 114 политичара и 96 "олигарха".

Према Вашингтону, они су богатство стекли током владавине Владимира Путина, а на листи су, између осталих, премијер Дмитриј Медведев, шеф дипломатије Сергеј Лавров, али и бизнисмени Роман Абрамович, Олег Дерипаска и Еуген Касперски.

Како наводи АП, администрација је на тај начин одговорила на захтјев Конгреса да САД казне Москву због мијешања у америчке изборе 2016. године.

Неформално названа "Путинова листа" је у ствари документ на седам страна који је дио закона о антируским санкцијама. Првобитна замисао Конгреса била је да именује и "осрамоти" оне за које се вјерује да имају корист од Путинове власти у исто вријеме док САД настоје да дипломатски и економски изолују Путинову владу.

Сврставање на листу, наводи АП, не повлачи санкције против појединаца, иако је већи број њих већ био обухваћен ранијим америчким санкцијама.

Поред руског премијера и шефа дипломатије, на списку су и потпредсједник Дмитриј Рогозин, министри, предсједница Савјета Федерације Валентина Матвијенко, шефови ФСБ-а и ГРУ-а, портпарол Путина Дмитриј Песков, директори кључних државних компанија, као што су "Росњефт", "Гаспром", "Аерофлот" и Сбербанка.

На списку је 96 олигарха који, како сматрају у америчком Министарству финансија, свако појединачно посједује богатство вриједно милијарду долара и више.

Међу њима су тајкуни Роман Абрамович и Михаил Прохоров, који је на изборима 2012. године био противкандидат Путину.

"Алуминијумски магнат" Олег Дерипаска, који је под руском истрагом због веза са шефом Трампове кампање Полом Манафортом, такође је обухваћен листом.

Америчка агенција је навела и да је Министарство финансија објавило списак 12 минута прије поноћи без много помпе.

За сада нема коментара из Кремља или руске амбасаде у Вашингтону.

Путин: Непријатељски чин

Извјештај САД у којем се налази листа руских бизнисмена блиских Кремљу је непријатељски чин, али Москва тренутно не планира одмазду, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин. Листа, која је сачињена као дио санкција уведених у августу прошле године, не значи да ће они који су на њој бити погођени санкцијама, већ се указује на могућност санкционисања особа у ширем кругу богатих Руса.

Путин је рекао да ће ова листа додатно закомпликовати односе САД и Русије. Он је додао да Москва жели да развија односе са САД умјесто да предузима узвратне мјере.

- Ми желимо дугорочне и стабилне односе - рекао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана