На Балкану потенцијална пријетња исламистичке сцене

Срна
На Балкану потенцијална пријетња исламистичке сцене

Берлин - На Балкану постоји потенцијална пријетња исламистичке сцене, оцјењује њемачка Влада.У одговорима њемачке Владе на упитник посланичког клуба Љевице у Бундестагу, у које "Дојче веле" ексклузивно има увид, наводи се да Савезна влада у Берлину не искључује "потенцијалне пријетње појединаца и подгрупа из исламистичке сцене" у БиХ, те додаје да постоје појединачни контакти радикалних исламиста са Балкана и оних из Њемачке.

Савезна влада, међутим, тврди да њемачка обавјештајна служба БНД нема конкретне индиције о јачању исламистичких тенденција у БиХ, чиме донекле демантује извјештај листа "Берлинер цајтунг" који је у новембру прошле године, позивајући се на безбједносне кругове, јавио да БНД због исламистичке пријетње појачано држи на оку Балкан, а посебно БиХ.


Након овог одговора Владе, остаје простора за спекулације, јер се њемачка Влада на тај начин јавно не изјашњава о новцу из земаља Арабијског полуострва којим се наводно циљано подстиче вехабијска интерпретација ислама на Балкану, а такође, не жели да објави сазнања о школовању балканских имама у Турској и Саудијској Арабији, те њиховој дјелатности на Балкану.

Савезна влада као "посебно осјетљиве" третира податке о броју бораца који су се из БиХ и са Косова прикључили џихадистичким групацијама посљедњих година.

Њемачка Влада, ипак, открива занимљиву процјену да се борци са Балкана нису прикључивали само "Исламској држави" /њих 70 одсто/ и бившем фронту "Ал Нусра" /20 одсто/, већ у 10 одсто случајева и групама под кровном марком Слободне сиријске армије која се бори против Башара ал Асада.

У одговорима се додаје да је доказано да се више бораца регрутује из салафистичких села у БиХ попут Горње Маоче, а њемачка Влада то село назива "парадним примјером" и "мустром" према којој су у тој земљи никла и друга "мала насеља" чији становници свој религијски и социјални живот оријентишу према "раноисламским навикама и обичајима".

Севим Дагделен, из посланичког клуба Љевице, задужена за спољну политику, тврди да растући број насилних исламиста на Балкану има огромне посљедице по безбједност у Њемачкој.

"Насупрот БНД-у, Влада покушава да у јавности умањи растућу исламистичку опасност", каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана