НАТО вјежба: 50.000 војника, милиони оброка, тоне веша

НАТО вјежба: 50.000 војника, милиони оброка, тоне веша 22.10.2018 05:53 | Танјуг

У највећој вежби НАТО од времена Хладног рата "Спој трозупца" у Норвешкој, биће ангажовано 50.000 војника, 10.000 тенкова, стотине бродова и авиона.

Припремни дио вјежбе почиње средином наредне недјеље.

Вјежба ће представљати и велики логистички изазов по државу домаћина која мора да обезбједи и 1,8 милиона оброка и 4,6 милиона боца воде, као и да се побрине за 660 тона прљавог веша.

Поред тога, Норвешка за потребе вјежбе мора да стави на располагање велика подручја пољопривредног земљишта у тој земљи.

Хрватски "Вечерњи лист" наводи да ће ова вјежба "тестирати планове НАТО развијене након руске анексије Крима 2014. године, која је заоштрила односе између западних савезница и Москве", пошто ће на њој бити "увјежбаван одговор на евентуални напад на Алијансу".

Подсјећа се да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на састанку министара одбране Алијансе раније овог мјесеца поручио да је ова вјежба "у сразмјери" са постојећем захтијевнијем безбједносном окружењу у којем се НАТО налази, али да Алијанса ипак наглашава да вјежба није усмјерена ни против једне земље и да представља одговор на замишљени сценарио.

"То су, као што Русија добро зна, одбрамбене вјежбе. Стављати их у било какву врсту офанзивног или дестабилизирајућег контекста била би погрешна интерпретација", рекао је амерички министар одбране Џејмс Матис.

Наводи се и да је начелник Генералштаба норвешке војске Руне Јакобсен поручио да "Руси не треба да се плаше" пошто је "централно подручје одржавања вјежбе удаљено више од хиљаду километара од руске границе".

Осим војних контингената из свих 29 чланица НАТО, као и земаља партнера Шведске и Финске, НАТО је најавио учешће око 10.000 тенкова, 150 авиона и 60 бродова, међу којима би требало да буде и амерички носач авиона "Хари С. Труман".

Очекује се да ће ниске температуре у сјеверној Норвешкој представљати додатни изазов.

Наводи се да је норвешки дневни лист "Афтенпостен" објавио да је холандска војска начинила зачуђујућу грешку у плановима пред вјежбу, пошто је наводно заборавила на временске услове у Норвешкој и није купила зимску одјећу за око хиљаду војника. Према информацијама тог дневника холандски војници добиће због тога по 1.000 евра сваки да сами купе додатну топлу одјећу у Норвешкој.

Вјежбе ће такође тестирати способност премјештања опреме широм Европе, што би било потребно у случају одговора на стварну претњу.

Наводи се да је Велика Британија тако, на примјер, одлучила да допреми већину опреме и возила у Норвешку копненим путем преко Француске.

"Дио побједе биће и то да се сви појаве првог дана. Не очекујемо да буде савршено. Зато и одржавамо вјежбе", рекао је адмирал Џејмс Фого, командант Здружене команде савезничких снага у Напуљу.

Наводи се да сјевер и југ НАТО снага припреме на терену почиње 25. октобра, а сама вјежба ће бити одржана од 31. октобра до 7. новембра. Савезници ће бити подељени у две групе - "јужне снаге" са бригадама из Њемачке, Италије и Британије и "сјеверне снаге" које укључујују норвешке, канадске, шведске и америчке војнике.

У првом дијелу вјежбе сјеверне снаге ће напасти јужне, а затим обратно. Наводи се да НАТО жели да истакне сопствену транспарентност и позвао је све чланице Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), међу којима и Русију, да пошаљу посматраче.

Норвешка новинска агенција НТБ објавила је да је, на основу искуства са пређашњих вјежби, норвешка војска успоставила директну телефонску линију путем које ће пољопривредници и други могу моћи да пријаве штету нанету пољопривредном земљишту, шумама или животињама.

Наводи се да су пилићи, на примјер осјетљиви на буку које производе авиони када ниско лете. Норвешка војска распоредила је ветеринаре и друге стручњаке да скенирају возила која долазе на вјежбе како би обезбједили да не донесу са собом инвазивне врсте путем сјемена или земље на гумама. Возачи у Норвешкој и сусједној Шведској упозорени су на могуће повремене застоје због војних конвоја који ће се споро кретати.

Подсјећа се да је у августу Русија одржала сопствену велику вјежбу "Исток" (Восток) на истоку земље. Москва је објавила да је у њима учествовало 300.000 војника, а западни дипломате сматрале су да је бројка веома преувеличана.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица