НАТО поштује војну неутралност Србије

Срна
НАТО поштује војну неутралност Србије

Београд - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да НАТО у потпуности поштује војну неутралност Србије, те да је Србија слободна да бира своје партнере и то увијек мора тако бити.

Он је истакао да земље западног Балкана данас желе да се придруже НАТО-у и да подржава тежње Скопља и Сарајева да се придруже Алијанси и раде са њом како би им помогла на путу ка чланству у овој војној организацији.


"Србија има право слободно да изабере своје политичке и безбедносне мере са било којим народом или организацијом, као свака суверена земља... Посвећени смо јачању партнерства са Србијом уз потпуно поштовање српске политичке неутралности", рекао је Столтенберг за "Политику".

Он је навео да је амбиција НАТО-а једноставна - изградити добар, продуктиван однос са Србијом, како би могли да раде заједно у областима у којима сви имају корист.

Столтенберг је рекао да цијени позитивну улогу коју Србија игра у изградњи безбједности на Балкану кроз посвећеност дијалогу Београда и Приштине и кроз кораке које је предузела за изградњу бољих односа са својим балканским сусједима.

Наводећи да се свијет суочава са најкомплекснијом и непредвидивом безбједносном ситуацијом у једној генерацији, Столтенберг каже да је западни Балкан од стратешког значаја за НАТО и да остаје ангажован, што помаже промовисању стабилности у региону.

"Видимо будућност региона у евроатлантској сарадњи и интеграцијама за оне који то желе. Свака нација има право да одлучи о својој будућности и да бира сопствене политичке и безбједносне мјере", оцијенио је Столтенберг.

Он је додао да је то темељни принцип европске безбједности, те да је то принцип који је Русија, такође, потписала и који треба да поштује. "Проширење НАТО-а није усмјерено против Русије", рекао је Столтенберг.

Напомињући да су Србија и НАТО заједно укључени у више од сто партнерских активности сваке године, Столтенберг је додао да НАТО са Србијом ради на реформама државних безбједносних снага и институција.

"Обучавамо српске официре, тако да они могу боље и сигурније учествовати у међународним мировним операцијама. И Србија сарађује са НАТО савезницима и са НАТО-ом у заједничким војним и цивилним вежбама одбране", навео је Столтенберг.

Он сматра да се данас НАТО и Србија суочавају са заједничким безбједносним изазовима, а да су дијалог и сарадња кључни за њихово рјешавање.

Столтенберг је подсјетио да су неколико земаља на западном Балкану сада НАТО савезници, те оцијенио да су земље, које су се придружиле Алијанси, успјеле да ојачају своју демократију, појачају своју безбједност, а живот својих грађана учиниле сигурнијим.

"Наша политика отворених врата била је историјски успјех. То је допринијело уклањању линија раздвајања у Европи. Заједно са проширењем ЕУ, створена је сигурност и стабилност у Европи. Демократске вриједности, владавина права, домаће реформе и добросусједски односи од виталног су значаја за стабилност у цијелом региону и шире", рекао је Столтенберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана