Moskva ima na raspolaganju mjere protiv Vašingtona

Srna
Moskva ima na raspolaganju mjere protiv Vašingtona

Moskva - Rusija i dalje ima na raspolaganju kontramjere koje može da preduzme protiv SAD u okršaju sankcijama, ali ih za sada ne koristi, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov listu "Izvestija".

Američko Ministarstvo finansija prošle sedmice je objavilo listu sa 210 imena, uključujuči 96 "oligarha" sa pojedinačnim bogatstvima od milijardu dolara ili više, koji su označeni kao bliski Kremlju u okviru paketa sankcija koji je u avgustu prošle godine usvojen kao zakon.

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da će određene sankcije proisteći iz ovog izvještaja.

Rjabkov je izjavio da je Moskva ranije uzvraćala na sankcije iz SAD suspendovanjem sporazuma u nuklearnoj sferi, širenjem liste antiruski orijentisanih američkih političara i izdavanjem naredbe da se za polovinu umanji broj američkog osoblja u Ambasadi SAD u Moskvi.

"U našem arsenalu ima još mjera. Ali njihova moguća aktivacija je predmet odvojene političke odluke", rekao je ruski zvaničnik.

Takvu odluku može da donese predsjednik Vladimir Putin nakon što procijeni "kombinaciju faktora", dodao je Rjabkov.

"Potrebno je da procijenimo posljedice objavljivanja liste oligarha sa stanovišta načina na koji će ona biti korištena", precizirao je ruski zvaničnik.

Uprkos lošem stanju odnosa Rusije i SAD, Rjabkov je rekao da Moskva i dalje želi da ostvari napredak u saradnji sa Amerikom kada je riječ o kontroli naoružanja i sporazumima o eliminaciji sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana