Moskva će spriječiti pokušaje ometanja mirovnog procesa

Srna
Moskva će spriječiti pokušaje ometanja mirovnog procesa

Moskva - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Rusija spriječiti pokušaje ometanja sirijskog mirovnog procesa.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju o Siriji koja predviđa uvođenje tridesetodnevnog prekida vatre radi dopremanja humanitarne pomoći i medicinske evakuacije u nekim regionima.

"Nakon usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN blokiraćemo svaki pokušaj podsticanja antiruske i antisirijske hiterije i ometanja sirijskog mirovnog procesa koji je dobio novi impuls nakon Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da će Rusija kao garant primirja nastaviti da sarađuje sa svim stranama u sukobu u Siriji kako bi oni koji istinski zagovaraju mir do njega i došli, prenio je "Sputnjik".

Ministarstvo je pozdravilo rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 2401 koja osuđuje granatiranje Damaska.

"Veoma je značajno da smo uspjeli da spriječimo rezoluciju koje promovišu članice Savjeta bezbjednosti sa Zapada, koja podrazumijeva nerealnu šemu uspostavljanja prekida vatre u formi direktive. Ovaj dokument istinski ohrabruje sve strane u sukobu da prekinu sa vojnim aktivnostima, primjene prethodno dogovorene sporazuma i postignu ukupnu deeskalaciju i humanitarne pauze u Siriji", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana