Меркеловој пријетеће писмо на арапском

Agencije
Меркеловој пријетеће писмо на арапском

Берлин - Њемачка канцеларка Ангела Меркел и неколико политичких званичника у тој земљи примили су пријетећа писма с бијелим прахом и жилетима, саопштила је берлинска полиција.

Те пошиљке, које су стигле уочи недјељних парламентарних избора, упућене су у сриједу и четвртак и насловљене на пет особа. Садржале су бијели прах и жилете. Једна од пошиљки је била упућена канцеларкином супругу Јоакиму Сауеру, на њихову берлинску адресу.

Поруке у писмима су написане на арапском, а потписала их је њемачка селефистичка заједница, која је упозорила да је садржај "смртоносан, не дирати", прецизирала је државна телевизија АРД.

Полиција је саопштила да води истрагу о писмима и да прах није штетан.

Друга писма су послата лидеру баварске сестринске партије Меркелове Хришћанско-демократске уније Хорсту Зихоферу, посланику крајње љевичарске Љевице Грегору Гизију и кандидату Зелених Катрин Геринг-Екарт.

Један од прималаца, посланик Зелених Ханс Кристијан Штребеле рекао је да се можда ради о манипулацији и да, иако су поруке написане на арапском, пошиљаоци су можда из крајње деснице. Он је подсјетио на недавну аферу њемачког војника који је маскиран у сиријског тражиоца азила планирао нападе на представнике љевице.

Штребеле је навео да текст писама садржи правописне грешке, што покреће сумњу да су га послали исламисти или крајње десничарски активисти у покушају да изазову страх.

Посљедње анкете уочи избора у Њемачкој биљеже благи пад подршке конзервативцима Меркелове. На изборима се ипак очекује да ће канцеларка освојити четврти мандат.

Истовремено, подршка крајње десничарској Алтернативи за Њемачку (АфД) порасла је за два поена.

Према анкети ГМС-а, блок Меркелове освојио би 37 одсто гласова, док би социјалдемократе, њен главни противник, добили 22 одсто, колико је и раније предвиђано, пренио је Ројтерс,

Подршка АфД-у, за који се предвиђа да ће први пут ући у доњи дом Бундестага, порасла је за 10 одсто, док Странка слободних демократа и радикална љевица имају по девет одсто, а Зелена партија осам одсто.

Меркелова сања да је астронаут

Пред парламентарне изборе у Њемачкој политичари су почели да откривају појединости из својих приватних живота у жељи да прикупе још неки проценат гласова.

Тако је њемачка канцеларка Ангела Меркел признала да би жељела да буде астронаут и да узгаја кромпир, а лидер либерала Кристијан Линднер каже да се од малих ногу бори са дебљином. Меркелова је признала да "кромпир увијек гњечи ручно". Одговарајући на питања дјеце, она је открила да су јој најдраже животиње јежеви, слонови и зечеви, те да највише воли да једе макароне болоњезе. Меркелова је посебно навела да би вољела да је астронаут на лету око Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана