Merkelova četvrti put kancelarka

Glas Srpske
Merkelova četvrti put kancelarka

Berlin - Članovi Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) glasali su za formiranje vladajuće koalicije sa konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkelova je čestitala Socijaldemokratskoj partiji na "jasnom rezultatu" nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u koalicionu vladu sa njenim konzervativcima.

- Čestitam SPD-u na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države - poručila je Merkelova na Tviter stranici njene Hrišćansko-demokratske unije Njemačke (CDU).

Za ulazak u veliku koalicionu vladu sa konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel glasalo je dvije trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto.

Tehnički predsjednik stranke Olaf Šolc navodi da će u novoj vladi SPD imati šest ministara - tri žene i tri muškarca.

- Ogromna većina članova SPD-a usvojila je prijedlog liderstva partije. Sada nam je jasno: SPD će se pridružiti novoj vladi Njemačke - rekao je Šolc i naglasio da je odziv glasača bio "veoma, veoma visok".

Navodi da je o rezultatima glasanja putem pošte obavijestio Angelu Merkel i predsjednika Njemačke Frank Valtera Štajnmera.

Članovi SPD-a nekoliko dana unazad su se poštanskim glasanjem opredjeljivali "za" i "protiv" koalicije sa konzervativcima Merkelove, a pravo odlučivanja imalo je oko 460.000 članova SPD-a.

Ovakav rezultat glasanja, prenose mediji, otvara put za ponovo pokretanje "velike koalicije" koja je Njemačkom vladala od 2013. godine, čime će biti završena politička neizvjesnost koja traje već više od četiri mjeseca.

Dogovor sa Socijaldemokratskom partijom omogućiće Merkelovoj da po četvrti put u nizu bude kancelarka najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Sljedeće sedmice se očekuje zasjedanje Bundestaga na kojem bi Merkelova trebalo da bude izabrana za kancelarku.

Razgovor sa Trampom

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik SAD Donald Tramp prošle sedmice su prvi put razgovarali putem telefona poslije čak više od pet mjeseci. Jan Tehau, saradnik Njemačkog Maršalovog fonda u Berlinu, opisuje petomjesečnu "tišinu" između dva lidera, prije telefonskog razgovora koji su imali u četvrtak, kao "veoma loš znak", ali ne smatra da to ima ikakve veze sa političkim zastojem u Njemačkoj, gdje kancelarka, više od pet mjeseci nakon federalnih izbora, pokušava da oformi novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana