Меркелова четврти пут канцеларка

Глас Српске
Меркелова четврти пут канцеларка

Берлин - Чланови Социјалдемократске партије Њемачке (СПД) гласали су за формирање владајуће коалиције са конзервативцима њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Меркелова је честитала Социјалдемократској партији на "јасном резултату" након што је огромна већина чланства те партије гласала за улазак у коалициону владу са њеним конзервативцима.

- Честитам СПД-у на овом јасном резултату и радујем се наставку заједничке сарадње за добро наше државе - поручила је Меркелова на Твитер страници њене Хришћанско-демократске уније Њемачке (ЦДУ).

За улазак у велику коалициону владу са конзервативцима њемачке канцеларке Ангеле Меркел гласало је двије трећине чланова Социјалдемократске партије (СПД), односно 66 одсто.

Технички предсједник странке Олаф Шолц наводи да ће у новој влади СПД имати шест министара - три жене и три мушкарца.

- Огромна већина чланова СПД-а усвојила је приједлог лидерства партије. Сада нам је јасно: СПД ће се придружити новој влади Њемачке - рекао је Шолц и нагласио да је одзив гласача био "веома, веома висок".

Наводи да је о резултатима гласања путем поште обавијестио Ангелу Меркел и предсједника Њемачке Франк Валтера Штајнмера.

Чланови СПД-а неколико дана уназад су се поштанским гласањем опредјељивали "за" и "против" коалиције са конзервативцима Меркелове, а право одлучивања имало је око 460.000 чланова СПД-а.

Овакав резултат гласања, преносе медији, отвара пут за поново покретање "велике коалиције" која је Њемачком владала од 2013. године, чиме ће бити завршена политичка неизвјесност која траје већ више од четири мјесеца.

Договор са Социјалдемократском партијом омогућиће Меркеловој да по четврти пут у низу буде канцеларка највеће европске економије, пошто је већ 12 година на тој функцији.

Сљедеће седмице се очекује засједање Бундестага на којем би Меркелова требало да буде изабрана за канцеларку.

Разговор са Трампом

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник САД Доналд Трамп прошле седмице су први пут разговарали путем телефона послије чак више од пет мјесеци. Јан Техау, сарадник Њемачког Маршаловог фонда у Берлину, описује петомјесечну "тишину" између два лидера, прије телефонског разговора који су имали у четвртак, као "веома лош знак", али не сматра да то има икакве везе са политичким застојем у Њемачкој, гдје канцеларка, више од пет мјесеци након федералних избора, покушава да оформи нову владу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана