Malezija izabrala najstarijeg premijera na svijetu

Agencije
Malezija izabrala najstarijeg premijera na svijetu

Kuala Lumpur - Opozicioni kandidat Mahatir Mohamad pobjednik je parlamentarnih izbora, pokazali su službeni rezultati u srijedu čime je okončana 60 godina duga vladavina koalicije BP, a najstariji premijer na svijetu, 92-godišnji funkcioner, trebao bi prisegnuti za jedan dan, prenijele su agencije.

Mahatir, koji vodi koaliciju oporbenih stranaka Pakatan Harapan (PH), osvojio je većinu mjesta za malezijski parlament čime je okončano 60 godina vladavine koalicije Barisan National (BN, Nacionalna fronta) koja je bila uspostavljena nakon stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1957. 

Izborna komisija objavilo je da je opozicija dobila 112 mjesta, a dosadašnji premijer Nadžib Razak 76, piše dpa.

Istupio iz penzije  kako bi se uključio u izbore

Mahatir je najavio da će njegova vlada vratiti vladavinu prava i da će svako ko krši zakon snositi posljedice.

Bivši politički saveznici Mahatir i 64-godišnji premijer Nadžib Razak ogorčeno su se razišli prije dvije godine zbog Nadžibove navodne pronevjere 4,5 milijarde dolara i uspostave mreže pranja novca. Najib te optužbe odbacuje i oslobođen je u procesu.

“Nećemo tražiti revanš. Želimo samo uspostaviti pravnu državu”, rekao je Mahatir koji je upravljao Malezijom čvrstom rukom tokom 22 godine, a sada je istupio iz penzije kako bi se uključio u izbore. Čim su oglašeni izborni rezultati, Mahatirovi su pristaše pohrlili na ulice slaviti pobjedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana