Малезија изабрала најстаријег премијера на свијету

Агенције
Малезија изабрала најстаријег премијера на свијету

Куала Лумпур - Опозициони кандидат Махатир Мохамад побједник је парламентарних избора, показали су службени резултати у сриједу чиме је окончана 60 година дуга владавина коалиције БП, а најстарији премијер на свијету, 92-годишњи функционер, требао би присегнути за један дан, пренијеле су агенције.

Махатир, који води коалицију опорбених странака Пакатан Харапан (ПХ), освојио је већину мјеста за малезијски парламент чиме је окончано 60 година владавине коалиције Барисан Натионал (БН, Национална фронта) која је била успостављена након стјецања неовисности од Велике Британије 1957. 

Изборна комисија објавило је да је опозиција добила 112 мјеста, а досадашњи премијер Наџиб Разак 76, пише дпа.

Иступио из пензије  како би се укључио у изборе

Махатир је најавио да ће његова влада вратити владавину права и да ће свако ко крши закон сносити посљедице.

Бивши политички савезници Махатир и 64-годишњи премијер Наџиб Разак огорчено су се разишли прије двије године због Наџибове наводне проневјере 4,5 милијарде долара и успоставе мреже прања новца. Најиб те оптужбе одбацује и ослобођен је у процесу.

“Нећемо тражити реванш. Желимо само успоставити правну државу”, рекао је Махатир који је управљао Малезијом чврстом руком током 22 године, а сада је иступио из пензије како би се укључио у изборе. Чим су оглашени изборни резултати, Махатирови су присташе похрлили на улице славити побједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана