Makron se sprema za značajnu objavu

Glas Srpske
Makron se sprema za značajnu objavu

Pariz - Francuski predsjednik Emanuel Makron narednih dana će objaviti značajne stvari, rekao je vladin portparol nakon nasilnih protesta “žutih prsluka”, tokom kojih je uhapšeno 1.220 ljudi.

- Predsjednik Republike će, naravno, dati značajnu izjavu - rekao je portparol vlade Benjamin Grivo.

On nije iznio detalje o trenutku ili sadržaju onoga što bi Makron mogao da objavi.

Jutro u Parizu juče je obilježilo raščišćavanje posljedica protesta, a policija je tokom cijele noći bila u pripravnosti.

Muzej Luvr i Ajfelov toranj ponovo su otvoreni nakon  masovnih protesta u Parizu. U prodavnicama u francuskoj prestonici, koje su u subotu bile zatvorene uprkos vrhuncu praznične šoping sezone, procjenjuju štetu i čiste polomljeno staklo. Protest “žutih prsluka” glavna je vijest u svim svjetskim medijima. U demonstracijama u Francuskoj povrijeđeno je 135 osoba, među kojima je 17 policajaca. Uhapšeno je 1.220 ljudi, a kako je naveo francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane, u cijeloj Francuskoj bilo je oko 125.000 demonstranata, dok ih je samo u Parizu bilo 10.000. Ovo je, inače, četvrti uzastopni vikend da Francuzi protestuju nezadovoljni opštom politikom predsjednika Emanuela Makrona.

Demonstranti su uzvikivali “Makron, ostavka”, a neki od njih su rekli da nisu došli da razbijaju, već da iskažu nezadovoljstvo u ime svih građana, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i mladih. Policija je gađana kamenicama, zapaljene su božićne jelke na Aveniji Jelisejska polja, gorjele su kante za smeće, razbijeni su izlozi. Policija je koristila suzavce. Zvaničnici su ranije najavili da će širom Francuske biti raspoređeno 89.000 policajaca.

Ministar Kastane naveo je da je trenutna situacija “pod kontrolom”, ali da tenzije postoje.

Francuski pokret “žutih prsluka” prešao je granice te zemlje, pa su se demonstracije prelile na susjedne Belgiju i Holandiju. Nijedna od ovih dviju zemalja nije predložila povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnih i rušilačkih demonstracija u Francuskoj posljednjih sedmica. Na stotine belgijskih policajaca mobilisano je u Briselu, gdje su se “žuti prsluci” prošle sedmice sukobili sa policijom i spalili dva policijska vozila, a tom prilikom je uhapšeno 70 osoba. Navodi se da će neki od protesta biti održani ispred glavnih institucija EU. Protest je održan i u Mađarskoj zbog zakona o radu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana