Макрон се спрема за значајну објаву

Глас Српске
Макрон се спрема за значајну објаву

Париз - Француски предсједник Емануел Макрон наредних дана ће објавити значајне ствари, рекао је владин портпарол након насилних протеста “жутих прслука”, током којих је ухапшено 1.220 људи.

- Предсједник Републике ће, наравно, дати значајну изјаву - рекао је портпарол владе Бењамин Гриво.

Он није изнио детаље о тренутку или садржају онога што би Макрон могао да објави.

Јутро у Паризу јуче је обиљежило рашчишћавање посљедица протеста, а полиција је током цијеле ноћи била у приправности.

Музеј Лувр и Ајфелов торањ поново су отворени након  масовних протеста у Паризу. У продавницама у француској престоници, које су у суботу биле затворене упркос врхунцу празничне шопинг сезоне, процјењују штету и чисте поломљено стакло. Протест “жутих прслука” главна је вијест у свим свјетским медијима. У демонстрацијама у Француској повријеђено је 135 особа, међу којима је 17 полицајаца. Ухапшено је 1.220 људи, а како је навео француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане, у цијелој Француској било је око 125.000 демонстраната, док их је само у Паризу било 10.000. Ово је, иначе, четврти узастопни викенд да Французи протестују незадовољни општом политиком предсједника Емануела Макрона.

Демонстранти су узвикивали “Макрон, оставка”, а неки од њих су рекли да нису дошли да разбијају, већ да искажу незадовољство у име свих грађана, запослених, незапослених, пензионера и младих. Полиција је гађана каменицама, запаљене су божићне јелке на Авенији Јелисејска поља, горјеле су канте за смеће, разбијени су излози. Полиција је користила сузавце. Званичници су раније најавили да ће широм Француске бити распоређено 89.000 полицајаца.

Министар Кастане навео је да је тренутна ситуација “под контролом”, али да тензије постоје.

Француски покрет “жутих прслука” прешао је границе те земље, па су се демонстрације прелиле на сусједне Белгију и Холандију. Ниједна од ових двију земаља није предложила повећање таксе на гориво, што је био катализатор масовних и рушилачких демонстрација у Француској посљедњих седмица. На стотине белгијских полицајаца мобилисано је у Бриселу, гдје су се “жути прслуци” прошле седмице сукобили са полицијом и спалили два полицијска возила, а том приликом је ухапшено 70 особа. Наводи се да ће неки од протеста бити одржани испред главних институција ЕУ. Протест је одржан и у Мађарској због закона о раду. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана