Макрон прогласио “Економско ванредно стање”

Срна
Макрон прогласио “Економско ванредно стање”

Париз - Француски предсједник Емануел Макрон рекао је вечерас да вјерује да може да нађе рјешење за актуелне проблеме и да је наложио Влади да повећа плате за 100 евра од јануара наредне године.

У првом обраћању нацији након масовних и насилних протеста због повећања такси на гориво Макрон је рекао да ће наредне године бити укинуте социјалне таксе за пензионере који примају мање од 1.000 евра мјесечно.

“Данас смо присиљени да признамо да је земља у стању економског ванредног стања”, рекао је Макрон и позвао на “подршку” француској економији.

Француски предсједник је најавио и повећање минималне зараде од јануара.

“Одговорићемо снажним мјерама на економске и социјалне проблеме бржим укидањем и смањењем пореза и држањем потрошње под контролом”, рекао је Макрон, додајући да неће поново уводити порез на богатство, али да ће се борити против пореских превара.

Један од захтјева “жутих прслука” био је да се поново уведе порез на богатство.

Макрон је рекао да је свјестан да су неке његове ријечи повриједиле људе и да је јасно да је бијес у држави дубок и оправдан. Он је додао да он није могао да за посљедњих 18 мјесеци да одговор на проблеме који постоје већ 40 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана