Лондонски критичари дигли прашину: Маша из цртаћа заправо је Путин

novosti.rs
Лондонски критичари дигли прашину: Маша из цртаћа заправо је Путин

Критичари оптужују руски анимирани серијал “Маша и Медвјед” да се бави “кремаљском пропагандом” и да је инструмент “меке моћи” Русије, пише лондонски Тајмс.

“Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша путиновски”, каже професор Ентони Глис с Бакингемског универзитета.


Што се тиче Медвједа, аутор је подсјетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да “промијени лик Русије у свијести дјеце с негативног на позитивни”. У томе је Хибемјаги видео пријетњу по националну безбедност Естоније.

Број пратилаца “Маше и Медвједа” на енглеском језику на Јутјуб-каналу у овом тренутку је већи од четири милиона. Укупан број прегледа овог популарног цртаћа прелази четрдесет милијарди.

Коментарисање изјава западних критичара о политичкој пропаганди у “Маши и Медвједу” може да буде праћено само иронијом, каже Дмитриј Ловејко, шеф студија “Анимакорд”, који прави овај цртаћ.

“То је прилично тешко коментарисати без велике ироније. Тајмс је требало да напише да се Маша понаша черчиловски” - каже он. Ловејко додаје да се рад пропагандног органа при Кремљу вјероватно одлично плаћа.

“Нажалост, за 10 година нисмо добили ни копејку државног новца. И никога нисмо ни молили за то, јер смо ми чисто комерцијални пројекат”, истакао је Ловејко. Он додаје да аутори серијала нису имали на уму никакве политичке паралеле док су стварали “Машу и Медвједа”.

“Увредљиво је то што тако озбиљан лист, умјесто да пита нас, наводи мишљење, на примјер, летонског критичара. Коментарисати шта је неко о нечему помислио прилично је тешко”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана