Lavrov: Moskva ne mora da uzvrati istom mjerom

Srna
Lavrov: Moskva ne mora da uzvrati istom mjerom

Moskva - Rusija neće nužno odgovoriti istom mjerom na sankcije koje su SAD uvele Moskvi zbog navodne umiješanosti u trovanje bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju studentima i predavačima Državnog instituta za međunarodne odnose u Moskvi rekao da će Rusija “definitivno odgovoriti i da će uskoro biti izdato saopštenje u vezi s tim.


“Definitivno ćemo odgovoriti na to i u vezi s tim će biti izdato saopštenje. Naš odgovor neće nužno biti vraćanje istom mjerom. Vjerujem da takav odgovor nije uvijek najbolji”, istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov tvrdi da su sankcije SAD zasnovane na lažnim optužbama i da je zaključak “vrlo vjerovatno” sve što britanske vlasti mogu da iznesu protiv Rusije, javio je TASS.

“Ne postajemo histerični, ne želimo da odgovorimo istom mjerom. Odgovaramo na sankcije, uvodimo kontramjere, ali na način koji neće nama naškoditi. Meta su nam konkretne osobe koje ubrzavaju zamajac rusofobije, koja je krajnje nepotrebna Amerikancima, Evropljanima ili nama”, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar vjeruje da odnosi Rusije i SAD u bliskoj budućnosti neće biti posebno dobri, ali je, u isto vrijeme, izrazio nadu da će na kraju odnosi da se vrate na nivo strateškog partnerstva.

Šef ruske diplomatije dodao je da, kada su Rusija i SAD u dobrim odnosima, cijeli svijet ima koristi od toga i ponovio da je Moskva spremna da ide naprijed u odnosima onoliko koliko je to Vašington spreman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana