Лавров: Активности алијансе угрожавају стабилност у региону

Срна
Лавров: Активности алијансе угрожавају стабилност у региону

Москва - Појачане војне активности НАТО савеза у близини руских граница угрожавају стратешку стабилност и повјерење у евро-атлантском региону, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је на конференцији за новинаре након састанка са португалским колегом Аугустом Сантошем Силвом у Москви рекао да је Русија скренула пажњу португалским партнерима на поступке Сјевероатлантског савеза /НАТО/, који је појачао војне активности у близини граница Русије и додао да Москва такве поступке сматра непријатељским.


"Ми такве поступке сматрамо непријатељским. То угрожава стратешку стабилност и повјерење у евро-атлантском региону и у Европи уопште", изјавио је шеф руске дипломатије.

Стране су размијениле мишљење о односима Русије и ЕУ, а Лавров је истакао да су обје стране изразиле вољу да се везе обнове, што би било у интересу читавог европског континента и Евроазије уопште.

Лавров је обавијестио Силву о напорима које Москва улаже како би обезбиједила пуно и досљедно спровођење Минског споразума о рјешавању кризе у Украјини и скренуо пажњу на контрапродуктивне поступке украјинских власти у Кијеву, укључујући усвајање закона који су контрадикторни духу и тексту споразума из Минска и који представљају пријетњу изгледима за мирно рјешење.

Шефови руске и португалске дипломатије су разговарали и о ситуацији на Блиском истоку и сјеверној Африци, укључујући Сирију и Либију, пренио је ТАСС.

"Ми смо, као и обично, заинтересовани за приступ који португалске колеге заступају када је у питању ситуација на афричком континенту и у појединим земљама Латинске Америке", рекао је Лавров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана