Курц: Немогуће примити све избјеглице

Танјуг
Курц: Немогуће примити све избјеглице

Беч - Аустријски канцелар Себастијан Курц савјетовао је ЦДУ у њемачкој покрајини Тиринген да не улази у коалицију са десничарским АфД и подвукао да није могућ неограничен пријем азиланата у Европи, већ да је неопходна заштита спољних граница ЕУ.

Курц је синоћ говорио на годишњем пријему ЦДУ Тиринген у Ерфурт и подржао њеног лидера Мајка Моринга, којем не би савјетовао да уђе у сарадњу са АфД.

Пред око 3.300 чланова ЦДУ, он је на констатацију да се очекује да ће АфД на покрајинским изборима добро проћи и питање да ли би Морингу савјетовао да успостави коалицију са том странком, пошто је он сам ушао у сарадњу са Слободарском партијом Аустрије (ФПО) у Бечу, одговорио: “Не, не бих му то савјетовао”.

Курц је поручио да се не може пресликати политички систем, и да АфД и ФПО не могу да се пореде.

Рекао је да коалиција његове Народне партије (ОВП) са ФПО није имала алтернативу послије избора на јесен прошле године, јер је Социјалдемократска странка (СПО) одбила да буде “јуниор партнер”.

Курц је изразио увјерење да ће Моринг за Тиринген донијети исправан избор и подсјетио да шеф ЦДУ у Тирингену одбија сарадњу са АфД.

Курц је на скупу ЦДУ говорио о заштити спољне границе ЕУ, док су љевичари испред хале протестовали против њега називајући га “Беби Хитлером”.

Истакао је да је циљ аустријског предсједавања ЕУ да се смање тензије у ЕУ.

Изразио је задовољство што је након дуге свађе у јуну, на Самиту ЕУ, коначно направљен важан напредак код теме азил.

“Није могућ неограничен пријем азиланата у Европи, већ заједничка заштита спољних граница и помоћ у земљама порекла”, подвукао је Курц, додајући да ће Унија радити на јачању Фронтекса, те да Италија и Грчка неће бити остављене саме.

Осврнуо се и на граничне контроле између Њемачке и Аустрије, рекавши да сви ми имамо одговорност да учинимо их непотребним.

На скупу ЦДУ Курц је био упитан и за тијесан однос Аустрије са Русијом, на шта је казао да жели да сви канали за дијалог остану отворени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана