Kurc: Brine me stanje u EU, migrante treba zaustaviti u Africi

Kurc: Brine me stanje u EU, migrante treba zaustaviti u Africi 27.05.2018 14:33 | Tanjug

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da agencija EU za zaštitu granice (Fronteks) treba da dobije novi mandat.

Kurc je, u intervjuu njemačkom dnevniku „Velt am Zontag”, ocijenio da bi Fronteks trebalo ubuduće da djeluje već u sjevernoj Africi, kako bi migrante sprečio da pređu preko Mediterana.

Fronteks, prema njegovim riječima, treba da dobije novi mandat, kako bi, uz saglasnost trećih država, to jest tamošnjih vlada, mogao da djeluje na sjeveru Afrike.

Ciljni datum 2027. kada je planirano da Fronteks ima 10.000 službenika je, prema Kucu, prekasno.

„Mora mnogo brže da se to uradi ako želimo ilegalnu migraciju djelotvorno da sprečimo. Uz to Fronteks treba da ima jasan politički mandat koji bi službenicima omogućio efektivno da preduzima potrebne mjere”, naglasio je on.

Kurc je istakao da je cilj da se „prljavi poslovni model krijumčara zaustavi i spreči da brodovi krijumčara uopšte krenu na opasno putovanje preko mora”.

Istakao je da Fronteks treba ilegalnu migraciju da obustavi na spoljnoj granici EU, da ih snabdijeva i onda, u idelanim slučajevima, vrati u zemlje porijekla ili tranzita.

Kurcu zadaje brigu aktuelno unutrašnje stanje u EU.

„Zapad kritikuje istok, sjever jug i obratno. U EU postoji sve više shvatanje da neko treba drugog da vaspita”, kritikovao je on dodajući da postoje i „disciplinovani, koji se plaše onih koji ne poštuju budžetska pravila”.

Inače, Austrija od 1. jula preuzima predsjedavanje EU i, prema riječima Kurca, planira da smanji tenzije unutar EU, te želi da bude gradilac mostova između istoka i jugoistoka.

„Naša težista su zaštita spoljne granice EU, unutrašnja bezbjednost, kao i borba protiv terorizma i radikalizacije”, objasnio je on.

Kritički se Kurc osvrnuo i u vezi spoljne politike SAD, koja je, kako kaže, postala „nepredvidiva” Evropljanima.

“Evropa zbog toga mora biti jedinstvena”, zatražio je on dodajući da je greška što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

“Mi Evropljani ćemo se narednih nedjelja založiti da spasimo dogovor sa Iranom, sve dok se Iran bude pridržavao sporazuma”, najavio je Kurc.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica