Копилот висио из авиона на 9.144 метра

Агенције
Копилот висио из авиона на 9.144 метра

Пекинг - Током љета авиона “Сечуан ерлајнза” изненада се отворио прозор у кокпиту кроз који је копилот излетио, а спасао га је пилот који је у Кини након овог инцидента проглашен херојем.

Сат времена након што се авион на лету 8633 упутио са југозапада Кине из града Чонгћин ка подручју Тибета, пилот Лиу Чуанђијан чуо је заглушујући звук након чега се прозор у кокпиту изненада отворио.

Капетан се нашао у турбулентној борби да одржи авион са 119 путника под контролом, преноси Ен-Би-Си.

Окренуо се ка копилоту и видио, како је казао, да његово тијело виси кроз прозор.

- На сву срећу, носио је појас - казао је Лиу.

Ужас који се догађао на висини од 9.144 пилот Лиу је описао за кинески локални бизнис лист, а авиокомпанија је захвалила њему и посади што су спасили животе свих на лету.

- Захваљујемо свим путницима на овом лету на разумијевању и толеранцији... Посада је мирно и исправно реаговала у ванредном стању. Чланови посаде су добро и након потпуног опоравка, они ће наставити да обављају свету дужност безбједног летења - саопштила је компанија.

Како је наведено, копилот је добио здравствену помоћ усљед задобијених огреботина и уврнутог зглоба. Други члан посаде је задобио повреду у предјелу струка, док се још 27 путника јавило за медицинску помоћ усљед задобијених лакших повреда.

Авион је из Чонгћина полетио у 6.30 по локалном времену а на одредиште је требало да слети након два и по сата.

Међутим, сат времена након узлетања, у тренутку када су стјуарти почели да дијеле мени за доручак, настала је пометња у авиону, рекли су путници, који тада нису знали да је пилот у том тренутку покушавао да одржи авион стабилним док његов колега виси кроз прозор.

- Свуда по кокпиту летјели су предмети. Велики дио опреме није радио, а бука је била толико велика да се није чуо ни радио. Цијели авион је вибрирао, није било могуће видјети опрему и било је веома тешко за управљање - рекао је пилот Лиу.

Кроз отворени прозор улетио је ледени ваздух, али поред свега тога, бивши војни пилот Лиу је успјешно успио да хитно приземљи авион у кинески град Ченгду.

Грађани који су чули за његово дјело похвалили су пилота, а на друштвеним мрежама освануо је хаштаг “Кинахеројпилот” (“ChinaHeroPilot).

  • Надам се да ће снимити филм, да више људи сазна за ово - написао је један од корисника популарне кинеске друштвене мреже Веибо.

“Механички пропуст”

Авиокомпанија није одмах коментарисала шта је био узрок изненадног отварања прозора, али се јавно извинила и поручила да је незгоду узроковао “механички пропуст”.

Званичници кинеске авијације саопштили су да су Француска агенција за истраживање незгода БЕА и Ербас послали су своје представнике у Кину да истраже узроке незгоде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана