Ко је Ким Џонг Ун

Агенције
Ко је Ким Џонг Ун

Млади лидер који не одустаје од нуклеарних амбиција

Ким Џонг Ун постао је вођа Сјеверне Кореје са врло мало политичког и војног искуства.


Његов отац, Ким Џонг Ил, умро је у децембру 2011. године. Џонг Ун се потом прогласио "великим насљедником".

Двије недјеље након очеве смрти проглашен је вођом партије, државе и војске.

Од тада није престао да се бави развијањем нуклеарног наоружања и сјевернокорејанског нуклеарног програма.

Немилосрдност је показао када је "почистио" ујака и начином на који се односи према убиству брата, за које многи вјерују да је наручио сам Ким Џонг Ун.

"Звијезда Даница"

Ким Џонг Ун, најмлађи син Ким Џонг Ила и његове треће супруге Ко Јонг Хуи, рођен је 1983. или 1984. године.

Није било планирано да наслиједи оца. Аналитичари су прогнозирали да ће то мјесто наслиједити Ким Џонг Унов полубрат Ким Џонг Нам или старији брат Ким Џонг Чол.

Али протјеривање Ким Џонг Нама из Јапана 2001. године и "нестанак" средњег брата Ким Џонг Чола повећали су његове шансе да се нађе на челу државе.

Аналитичари су почели да предвиђају свијетлију будућност Уну када је почео да добија озбиљне политичке позиције.

Иако је студирао у Швајцарској, Ким Џунг Ун је избјегавао западни утицај - враћао се кући када год није било наставе у Швајцарској и често се виђао са севернокорејанским амбасадором.

Након повратка у Пјонгјанг наставио је школовање на војном универзитету.

Вјерује се да му је мајка била омиљена супруга Ким Џонг Ила. Сина је звала "Звијездом даницом" и у њему је видјела будућег лидера.

Ако је вјеровати извјештајима, Ким Џонг Ун је посјетио Кину са оцем августа 2010. године. Аналитичари о њему тада већ говоре као о наслиједнику.

 

Војска на првом месту

Ким се први пут обратио јавности када је одржао говор поводом стогодишњице рођења оснивача Сјеверне Кореје, Кима Ил Сунга.

Тада је јавно подржао доктрину да је "војска на првом мјесту" и обећао да су "заувијек прошла" времена када је било ко могао да пријети сјевернокорејанској нацији.

"Када се ради о војној технологији, она више није монопол империјалних сила. Морамо да урадимо све да бисмо ојачали војне снаге", рекао је.

Под Кимовим вођством је настављен сјевернокорејански нуклерни програм.

У јулу 2017. године, Кимов режим је тестирао двије ракете за које се вјерује да могу да добаце до западних делова Сједињених Америчких Држава. То је довело до усијања у тензијама са америчким предсједником Доналдом Трампом и заоштрило санкције које су Уједињене нације увеле Сјеверној Кореји.

Неколико пута је смијењивао запослене у Министарству одбране, што аналитичари виде као израз неповјерења Ким Џонг Уна према војном врху.

Када је у децембру 2013. године наредио да се погуби његов стриц, аналитичари су оцијенили да се међу сјевернокорејском елитом дешавају озбиљна превирања.

Вјерује се да је Ким Џонг Ун наредио и убиство полубрата Ким Џонг Нама у фебруару 2017. године на аеродрому у Куала Лумпуру, у Малезији.

Породични живот

Мало шта се знало о породичном животу сјевернокорејанског лидера док се 2012. године нису појавили телевизијски снимци на којима се види млада жена која са њим посјећује свечаности. У јулу 2012. године, свјетски медији су објавили да је Ким ожењен "другарицом Ри Сои Ју".

О њој се не зна много, али аналитичари претпостављају да је из више класе, судећи по начину одијевања.

Детаља у вези са вјенчањем нема. Претпоставља се да је Ри пјевачица која је привукла Кимову пажњу.

Амерички кошаркаш Денис Родман који се састао са сјевернокорејанским предсједником 2013. и 2014. године изјавио је за британски лист да пар има ћерку.

Кимова сестра, Ким Јо Јонг, једна је од водећих личности Радничке партије Кореје. Непознато је да ли је старији Кимов брат, Ким Џонг Чол, такође члан партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана