Кинески предсједник поручио Киму: А сад да испуните договор

Танјуг
Кинески предсједник поручио Киму: А сад да испуните договор

Пекинг - Кинески предсједник Си Ђинпинг рекао сјевернокорејском лидеру да се нада да ће у потпуности примијенити оно што је договорено у Сингапуру.

Ким Џонг ун, који борави у дводневној посјети Пекингу, захвалио се кинеском предсједнику на подршци прошлонедјељном састанку са Доналдом Трампом.

Ово је трећа посјета Кима Кини ове године, што указује на значајно побољшање односа између двије земље, наводи АП.

Сјевернокорејска агенција КЦНА је извјестила да је Ким, током банкета, истакао да се односи Пјонгјанга и Пекинга развијају у “специјалне односе без преседана”.

Кинеска државна ЦЦЧТВ приказала је јуче како је кинески предсједник Си Дјинпинг дочекао сјевернокројског лидера, уз војне почасти, и са њим разговарао у Великом холу народа у Пекингу.

ЦЦТВ је извјестила да је Си рекао Киму да се кроз конкретне напоре релевантних земаља преговори око Корејског полусотрва враћају на прави пут и цјелокупна ситуација се креће ка миру и стабилности. Он је изјавио и да ће Кина увијек имати конструктивну улогу у том процесу.

Кима и његову супругу Ри Сол Ју дочекали су Си и његова супруга Пенг Лијуан на свечаном банкету.

Експерти су навели да се очекује да ће Ким разговарати са кинеским лидерима о наредним корацима након прошлонедјељног самита са америчким предсједником Доналдом Трампом.

Кимова дводневна посјета Пекингу је начин да Кина истакне своју кључну улогу у напорима САД да Сјеверна Кореја напусти свој нукеарни програм, навела је америчка новинска агенција.

САД се дуго ослањала на Кину да искористи свој утицај на Сјеверну Кореју и доведе је за преговарачки сто, али до посјете долази када су везе измедју Пекинга и Вашингтона на испиту због трговинског спора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана