Kijev: Uhapšena Nađa Savčenko

Agencije
Kijev: Uhapšena Nađa Savčenko

Ukrajinska poslanica Nađa Savčenko je uhapšena u Kijevu pošto joj je Parlament ukinuo imunitet zbog istrage u kojoj je osumnjičena da je planirala državni udar.

Savčenko, bivši vojni pilot, stekla je status "nacionalnog heroja" u Ukrajini pošto je neko vrijeme provela u zatvoru u Rusiji.

Tužilaštvo tvrdi da je Savčenko koja je po povratku iz Rusije postala poslanica, planirala da bombama i automatskim oružjem napadne zgradu Parlamenta, u dosluhu s proruskim pobunjenicima, a "u interesu neprijateja Ukrajine", navodi AP.

Objavljen je snimak na kojem se čuje kako ona govori o krijumčarenju oružja sa proruskog istoka zemlje.

Savčenko je rekla poslanicima da je znala da je snimaju, i da je govorila o napadima kao o "nadrealnoj političkoj provokaciji" kako bi ismijala vladu.

Ranije je Savčenko optužila državnog tužioca Jurija Lucenka da prikriva ubistva demonstranata tokom ukrajinske pobune 2014, a on joj je prošle nedjelje uzvrato izjavom da ona planira oružani napad na parlament.

Ukrajinski mediji su javili da je Savčenko prošle nedjelje tokom sjednice Parlamenta imala pištolj i tri ručne bombe, a ona je odgovorila da kao oficir ima pravo da nosi oružje.

Ukrajinski parlament je u srijedu zabranio poslanicima da unose oružje u skupštinske sale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana