Кијев: Ухапшена Нађа Савченко

Агенције
Кијев: Ухапшена Нађа Савченко

Украјинска посланица Нађа Савченко је ухапшена у Кијеву пошто јој је Парламент укинуо имунитет због истраге у којој је осумњичена да је планирала државни удар.

Савченко, бивши војни пилот, стекла је статус "националног хероја" у Украјини пошто је неко вријеме провела у затвору у Русији.

Тужилаштво тврди да је Савченко која је по повратку из Русије постала посланица, планирала да бомбама и аутоматским оружјем нападне зграду Парламента, у дослуху с проруским побуњеницима, а "у интересу непријатеја Украјине", наводи АП.

Објављен је снимак на којем се чује како она говори о кријумчарењу оружја са проруског истока земље.

Савченко је рекла посланицима да је знала да је снимају, и да је говорила о нападима као о "надреалној политичкој провокацији" како би исмијала владу.

Раније је Савченко оптужила државног тужиоца Јурија Луценка да прикрива убиства демонстраната током украјинске побуне 2014, а он јој је прошле недјеље узврато изјавом да она планира оружани напад на парламент.

Украјински медији су јавили да је Савченко прошле недјеље током сједнице Парламента имала пиштољ и три ручне бомбе, а она је одговорила да као официр има право да носи оружје.

Украјински парламент је у сриједу забранио посланицима да уносе оружје у скупштинске сале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана