Kanađani uzgajaju marihuanu umjesto paradajza

Priredio: Boris Đurić
Kanađani uzgajaju marihuanu umjesto paradajza

Viktorija - Biljke paradajza i bibera koji su nekada uzgajani u velikim staklenicima na jugu kanadske provincije Britanska Kolumbiju sada su zamijenjene novim zasadom - indijskom konopljom čijim se sušenjem dobija droga marihuana.

Mještani Met Beren i njegovi prijatelji su se znali voziti pored tih staklenika i šalili se koliko bi se “trave”  moglo uzgajati u njima. Ali nekoliko godina kasnije to više nije šala već legalan posao koji je odobrila Vlada Kanade.

Beren i drugi, ranije ilegalni, uzgajivači sada pomažu da kanabis bolje uspijeva i da rod bude bolji. Kupci više nisu dileri i sumnjive medicinske ustanove već  kanadska vlada.

Kanada će 17. oktobra postati druga i najveća zemlja u kojoj postoji legalno tržište ovog opijata, odmah iza Urugvaja. U pitanju je značajna društvena promjena koju je obećao premijer Džastin Trudo, vođen željom da nakon gotovo 100 godina ovo crno tržište pretvori u regulisani i oporezivan sistem. Vlada Kanade je odlučila da potpuno legalizuje industriju kanabisa i dozvoli prodaju i slanje unutar zemlje, naručivanje preko interneta, dostavu kao i davanje agrarnih kredita.

Za početak će biti otvoreno oko 107 prodavnica suvih listova indijske konoplje na koju će se plaćati porez od deset odsto, odnosno jedan dolar po gramu i osnovaće se timovi inspektora koji će kontrolisati njihov rad. Ukupno je izdato 120 licenci za uzgajivače marihuane.

Kompanija “Kanopi Grout” dobila je nedavno investiciju od četiri milijarde dolara koja će im pomoći da naprave zasade na 52 hektara obradivih oranica širom Kanade. Tu je i veliki proizvođač paradajza “Vilidž Farms”. Plan ove kompanije je da do 2020. godine ostvari proizvodnju veću od 75 tona godišnje. Vlada namjerava pomoći malim proizvođačima. Prodajom kanabisa će u državni budžet stizati 220 miliona dolara godišnje. Prema procjenama u prvoj godini će biti proizvedeno oko 210 tona marihuane ali će to biti dovoljno samo za trećinu ukupne potražnje.

Prodaja

U slobodnoj prodaji će se prodavati u vidu kapsula, tinktura, osušene biljke i sjemenki dok će se hrana začinjena kanabisom kao i koncentrati početi prodavati sljedeće godine.

Marihuana odnosno njeno ulje je najviše poznata po svom djelovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboljeli pokušavaju ilegalno nabaviti. U istraživanjima je dokazano da kanabis zaista ima antitumorska svojstva i ublažava bol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana