Како ће проћи руски милијардери у Лондону након захлађења односа с Москвом

Агенција
Како ће проћи руски милијардери у Лондону након захлађења односа с Москвом

Да ли ће Велика Британија замрзнути имовину руским олигарсима који живе у Лондону због затегнутих односа Москве и Лондона, једно је од питања које постављају британски медији у текстовима о богатој руској емиграцији у Лондону, преноси Радио Слободна Европа.

Почетком овог вијека појавила се нова егзотична врста у Лондону, људи који су припадали такозваним новобогаташима, али су се по значајним карактеристикама разликовали од свих претходних, пише Гардијан. Летјели су у приватним авионима, пратња су им биле манекенке, били су окружени тјелохранитељима и то у земљи у којој ни полиција не носи оружје. Њихов нагласак и дрскост су их одали - то су били олигарси из Русије.

Лист подсјећа да руски олигарси у почетку нису били посебно добродошли на мјестима која су константно називали магловити Албион. "Тајни тајкун из Сибира" који је своје богатство створио преко "мрачних нафтних послова", био је најљепши епитет који је британски медиј додијелио Роману Абрамовичу када је понудио куповину Фудбалског клуба Челзи.

Ствари су се промијениле када су олигарси почели куповати најскупље некретнине у Лондону и Суреју и отварати банкарске рачуне за своје компаније (од којих су многе биле смјештене у британским прекоморским острвским територијама) те куповати британске фудбалске клубове.

Гардијан  подсјећа и да их је Борис Јохнсон, тадашњи градоначелник Лондона, поздравио на њховом језику: Добро пожаловат! (Добро дошли).

Британски дневник наводи и да без обзира на то у којој су индустрији створили своје богатство, руски олигарси су их направили кроз трансакције с владом Русије - било да купују имовину од владе за цент кроз намјештаљке у приватизацијама или продају имовину, робу или услуге руској влади за читаво богатство. Неки су успјели радити и једно и друго.

Као примјер лист узима Романа Абрамовича који је, како наводи Гардијан, 2005. године продао Сибњефт, нафтну компанију, покојном Борису Березовском. Та компанија је првобитно створена кроз приватизацију Газпрома који је био у власништву руске државе. Цијена за коју је продат Сибњефт била је 13 милијарди долара.

Абрамовича је његов бивши партнер Березовски оптужио да је украо свој дио Сибњефта. Березовски је изгубио случај. Али драматично суђење у Лондону показало је колико Кремљ контролише и штити руске бизнисмене у свијету пословања.

Уз реторичко питање зашто су руски олигарси толико добродошли у Лондону Гардијан објашњава да руски олигарси не станују у Великој Британији, њихови послови остају у Русији, а њихове виле и палате су у власништву оффсхоре компанија. Сада ћемо видјети да ли ће влада Велике Британије одлучити да врши притисак на руског предсједника Владимира Путина тако што ће плијенити имовину олигарсима или ће им укинути визе или спровести неку другу врсту санкција?

Владимир Илич Лењин је упитао: шта треба учинити? Било би сулудо и непрактично шутнути ове фантастичне звјерке из Британије. Али, док они живе међу нама, не би требало да се плашимо да уђемо у њихове јазбине и истражимо како они раде и кога хране, закључује Гардијан.

Сљедећи потези

Након недавних дешавања у Салисбурyју и напада нервним гасом на двоструког агента питање олигарха се поновно актуализира, пише Сандеј тајмс.

Премијерку Велике Британије Терезу Меј обавијестили су високи званичници МИ6 о статусу олигарха у Британији, а званичници у Њаитхолу разматрају која средства би могла бити замрзнута након напада у Салисбурyју. Они ће бити поткријепљени листом коју је раније саставило министарство финансија САД-а и предало Конгресу САД-а у јануару како би идентификовао кандидате за санкције.

Подсјетимо, руски плутократи именовани у Америци, Канади и Британији као потенцијалне мете за санкције слободно су куповали десетине некретнина у Великој Британији.

Тајмс је идентификовао имовину у власништву британских компанија које контролишу осумњичени чланови и савезници владајуће елите предсједника Путина.

Инвеститори из Русије, Кине и Блиског истока слили су милијарде у Лондон купујући све, од луксузних некретнина до комплетних компанија, али поријекло неких од тих средстава доведено је у питање, преноси Ројтерс.

Није познато колико је новца "опрано" преко Британије, али је национална агенција за криминал саопћила како се калкулише о износима између 36 милијарди фунти (50,83 милијарди долара) и 90 милијарди фунти (127,08 милијарди долара).

Министар за сигурност Бен Валас рекао је да ће влада искористити овласти у вези с необјашњивим богатством за замрзавање и враћање имовине, ако појединци не буду могли да објасне како су стекли имовину вриједну више од 50.000 фунти (70.000 долара).

У листу Тајм Валас је упозорио: "Доћи ћемо по вас, по вашу имовину и отежат ћемо вам живот".

Прошле године британски медији извијестили су о истраживању "Праоница" (Лаундромат) о наводној шеми за прање новца под руководством Русије, у којој је преко Молдавије прошло 22,3 милијарде долара кориштењем фиктивних руских компанија и фиктивних кредита од офшор компанија са сједиштем у Британији у периоду од 2011. до 2014. године.

Валаце је рекао да је влада одлучна да заустави такво понашање.

"Оно што знамо на основу случаја 'Лаундромат' јесте да сигурно постоје везе с Русијом и владино становиште је да знамо на шта су спремни и више то нећемо допустити", рекао је он.

Списак неподобних

Руским олигарсима бавили су се и представници америчке администрације. Администрација предсједника Доналда Трампа објавила је крајем јануара ове године списак стотина руских политичара и олигарха чији је бизнис процвјетао под владавином предсједника Владимира Путина.

На листи која је названа "Путинова листа", нашло се 114 имена руских политичара те 96 олигарха. Листа је била захтјев Конгреса како би се на својеврстан начин казнила Русија за мијешање у америчке предсједничке изборе 2016. године.

Листа је изазвала бурне реакције у Москви, а многа од имена позната су и широм свијета.

Наиме, на листи су се између осталих нашли премијер Дмитриј Медведев, гласноговорник предсједника Дмитриј Песков, богаташ Роман Абрамович и Михаил Прохоров који је на изборима 2012. године био противкандидат Путину, као и високи званичници у водећим руским обавјештајним агенцијама ФСБ и ГРУ.

Према наводима Министарства финансија САД-а, сваки од наведених олигарха на листи посједује имовину у вриједности од милијарду и више долара.

Назначено је како је листа олигарха "извучена из јавно доступних података", наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана