Јункер: Путин пријатељ, Русија главни играч за Европу

Агенција
Јункер: Путин пријатељ, Русија главни играч за Европу

Москва - Русија је важан учесник на међународној сцени, а не регионална држава, а Европа мора да обнови контакт с Москвом пошто питање европске безбједности не може да се разматра без учешćа Руске Федерације, изјавио је данас шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер.

"Мој пријатељ Владимир Путин - ми се дружимо много година, мада ви сада и не можете да кажете да је Путин ваш пријатељ - својевремено је био непријатно изненађен једном тврдњом америчког предсједника Барака Обаме да је Русија само регионална држава. Русија је све само не то", изјавио је Јункер у интервјуу холандском листу "Троув", који преноси лист "Политико".

Шеф Европске комисије је нагласио да је неопходно вратити се дијалогу с Русијом пошто је она главни играч у питањима европске безбједности.

"Морамо да научимо да разговарамо с Русима на истом нивоу, на нивоу очију. Неопходно је да обновимо дијалог с Русијом. Русија је значајан играч. Нема никаквог разговора о безбједности Европе без Русије. Не допада ми се садашња реторика 'хладног рата'", изјавио је Јункер.

Шеф Европске комисије је, такође, скренуо пажњу на то да Европа понекад заборавља да је само дио свијета, а не његов газда.

"Заборављамо да смо ми мали и слаби дио васељене. Губимо економску моć. Споро, али сигурно се срозавамо с 25 одсто свјетског бруто националног дохотка на 16 до 18 одсто", навео је Јункер.

Он је додао да Европа не губи само на економском него и на културно-демографском плану, због чега европски политичари треба да буду скромни и да ослушкују остатак свијета.

"Губимо на демографском плану. Постојимо културно, али не доминирамо. Због тога увијек позивам људе да јасније испољавају скромност. Потребно је да слушамо остатак свијета", закључио је европски политичар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана