Израелски медији забринути: Шта ако у Сирију сад стигне С-300

Спутњик
Израелски медији забринути: Шта ако у Сирију сад стигне С-300

ТЕЛ АВИВ - Израелски медији анализирајући обарање руског авиона Ил-20 признали да дио одговорности сноси и Израел и страхују да Руси не пошаљу противракетни систем С-300.

Аутор чланка у “Гарецу” сматра да је овај инцидент “могао дјелимично да буде изазван (намјерно) закасњелим обавјештењем Израела”, као и свеукупним факторима, међу којима је, како примјећује новинар, могућа и недоговорена акција између Русије и Сирије, преноси “Спутњик”.

Лист закључује да ће Израел, вјероватно, у сваком случају морати у блиској будућности да ограничи своју војну активност у Сирији. 

Лист “Јерусалим пост” са своје стране примјећује да реторика Русије на рачун Израела након инцидената са учешћем израелске авијације није била тако оштра. Ипак, лист страхује да би тај инцидент могао да поремети крхку равнотежу у Сирији. 

Забринутост изазивају гласине о могућим испорукама против-ваздушних комплекса С-300 сиријској војсци, што би могло да отежа дјелатност израелске авијације у региону. 

Министарство одбране Русије саопштило је да је 17. септембра око 23 сата изгубило везу са руским авионом Ил-20 који се враћао у базу Хмејмим, а налазио се на 35 километара од обале Средоземног мора. 

Министарство је навело да су отприлике у то вријеме четири израелска ловца Ф-16 напала сиријске циљеве у Латакији. Према подацима Министарства, кријући се иза руског авиона, израелски авиони су га ставили на удар сиријских система ПВО С-200 и сиријске ракете су га обориле, приликом чега је погинуло 15 руских војника. 

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да ће русија одговорити на обарање “иљушина”.

Израелска војска саопштила је да ће са руским властима подијелити све одговарајуће информације како би се истражио инцидент са обореним руским Ил-20.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана