Izraelska vojska: Nismo se krili iza ruskog “iljušina”

Tanjug
Izraelska vojska: Nismo se krili iza ruskog “iljušina”

Tel Aviv - Izraelska vojka i dalje tvrdi da njihovi borbeni avioni nisu koristili ruski avion “iljušin Il-20” kao zaklon od sirijskih projektila jer su, kako navode, bili u vazdušnom prostoru Izraela, kada je ruska letjelica oborena.

“Izraelske vazduhoplovne snage nisu se krile ni iza jedne letjelice i izraelski avion bio je u izraelskom vazdušnom prostoru u vrijeme obaranja ruskog aviona”, navodi se u saopštenju koje su izraelske obrambene snage objavile na svom nalogu na Tviteru.

Kako se navodi, mehanizam za izbjegavanje sukoba funkcionisao je u “relevantnom vremenskom okviru” kao što funkcioniše u protekle dvije i po godine.

U saopštenju se ističe da je dalja koordinacija sa ruskom vojskom u Siriji u interesu obje zemlje, prenosi TAS S.

“Nastavak koordinacije je u zajedničkom interesu u vrijeme različitih regionalnih izazova”, poručuje se u saopštenju.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov ranije danas je izjavio da su vazdušne snage Izraela i oni koji su donosili odluke jedini krivci za obaranje ruskog aviona “Il-20” u Siriji.

Prema njegovim riječima, “objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota koje su dovele do smrti 15 pripadnika ruske vojske, ukazuju ili na nedostatak profesionalnosti ili na krivični prestup iz nehata”.

“Zbog toga vjerujemo da su za tragediju ruskog aviona “II-20” jedini krivac izraelske vazdušne snage i oni koji su donosili odluke u takvim akcijama”, kazao je general Konašenkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana