Indijski milijarder poklanja 7,5 milijardi dolara za obrazovanje

Boris Đurić
Indijski milijarder poklanja 7,5 milijardi dolara za obrazovanje

Nju Delhi - Drugi milijarder po bogatstvu u Indiji odlučio je da da 7,5 milijardi dolara za unapređenje kvaliteta obrazovanja, a riječ je o najvećoj donaciji koju je ikad neko dao u toj zemlji.

Azim Premdži, milijarder i vlasnik “Vipra”, daće dionice svoje tehnološke kompanije vrijedne 7,5 milijardi dolara u svoju filantropsku fondaciju koja prvenstveno brine o obrazovanju u najsiromašnijim dijelovima Indije.

Vremešni bogataš do sada je donirao 21 milijardu dolara i prvi je Indijac koji je potpisao kampanju “Dajemo zalog”, koju je pokrenuo Voren Bafet sa Bilom i Melindom Gejts da bi ohrabrili milijardere da veći dio svog bogatstva daju u dobrotvorne svrhe.

- Potrebno je imati hrabar duh kakav ima Azim da bi se uradilo nešto ovako. On će sigurno biti u stanju da pronađe način da se pozabavi rastućim društvenim problemima u Indiji - rekla je Rohini Nilekani koja se zajedno s mužem i osnivačem kompanije “Infosis” Nandanom Nilekanijem odrekla polovine svog bogatstva.

Premdžijeva fondacija, između ostalog, fokusirana je na unapređenje kvaliteta učenja u najudaljenijim lokacijama Indije i na vođenje univerziteta “Azim Premdži” u Bengaluru.

Zahvaljujući ovolikoj donaciji ovaj univerzitet će povećati broj upisanih studenata sa 1.500 na 7.500, dok će fondacija takođe davati godišnje grantove drugim neprofitnim organizacijama.

Premdži, koji ima 73 godine i bogatstvo procijenjeno na 18 milijardi dolara, preuzeo je kompaniju od oca 1945. godine. Kompanija je tada proizvodila biljno ulje, a osamdesetih godina Premdži ju je preusmjerio na tehnološku industriju.

Njegova kompanija je od tada narasla u jednu od najvećih indijskih IT kompanija sa više od 160.000 zaposlenih i više od 1.200 klijenata. +

Više bogatih, manje donacija

Više indijskih milijardera u posljednjih nekoliko godina pridružilo se inicijativi davanja pola bogatstva u dobrotvorne svrhe po ugledu na Bila Gejtsa. Inicijativu su, između ostalih, podržali direktor “Simfoni grupe” Romeš Vadvani, osnivač kompanije “Biokon” Kiran Šou i tajkun za nekretnine Putan Menon. Ipak, u izvještaju o indijskoj filantropiji, koji je napravila menadžerska kuća “Bejn end kompani”, navodi se da je došlo do pada velikih donacija u Indiji u odnosu na 2014. godinu iako je broj ultrabogatih Indijaca porastao za 12 odsto.

 Pet najvećih donatora u svijetu

1. Fondacija Bila i Melinde Gejts 51,6 milijardi $

2. Fondacija “Stihting INGKA” (Holandija) 36 milijardi $

3. “Velkom trast” (koristi kapital ser Henrija Velkoma) 27,1 milijarda $

4. Medicinski institut “Hauard Hjuz” (SAD) 23,8 milijardi $

5. Fondacija “Garfild Veston” (London) 15,7 milijardi $

 

Drugi indijski ključni filantropi

Šiv Nadar, kompanija HCL, dao 558 miliona dolara

Kiran Mazumdar Šo, kompanija “Biokon”, zavještao 75 odsto svog bogatstva

Nandan i Rohini Nilekani zavještali 50 odsto svog bogatstva

Putan Menon, kompanija “Sobha developers”, obećao pola svog bogatstva od 435 miliona dolara

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana