Incidenti na izborima u Srbiji: Dveri upale u policijsku stanicu, Stefanović ponudio ostavku?

Agencije
Incidenti na izborima u Srbiji: Dveri upale u policijsku stanicu, Stefanović ponudio ostavku?

Beograd - Lokalne izbore u četiri opštine u Srbiji u nedjelju obilježilo je više incidenata, a najteži je zabilježen sinoć u Lučanima, kada je lider Dveri Boško Obradović sa grupom partijskih saradnika oko 19.00 sati upao u policijsku stanicu u Guči, poslije čega je, prema medijima, ministar policije Nebojša Stefanović ponudio ostavku.

Ministar Stefanović ponudio je ostavku na tu funkciju premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer mu je rečeno da ne hapsi pristalice Dragana Đilasa i Boška Obradovića, koji su upali u stanicu policije u Lučanima i, kako navode mediji, maltretirali i vrijeđali pripadnike policije.

List “Alo” prenio je da je zatim održan sastanak u vrhu SNS-a na kojem se raspravljalo o stanju u Lučanima, ali i o ponuđenoj ostavci ministra Stefanovića.

Bilo je i drugih, mada manjih incidenata, poput slučaja u Kladovu, gdje je priveden i dao izjavu potpredsjednik OO SPS, jer je prišao ispred biračkog mjesta nepoznatoj osobi i pitao šta tu radi.

Aktivisti SNS-a žalili su se na nepravilnosti i u Kladovu.

Prvi na listi “Aleksandar Vučić - Zato što volimo Kladovo” i kandidat za predsjednika te opštine Saša Nikolić izjavio je da je kandidat SPS za predsjednika opštine Radovan Arežina na “najbrutalniji način vređa, presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS”.

Pripadnici policije identifikovali su tokom dana B. P. (37) iz Prijepolja kao osobu koja je na biračkom mjestu u Kotraži, u opštini Lučani, napala dvoje građana koji su došli da glasaju na lokalnim izborima. Srpska napredna stranka saopštila je da su pristalice Saveza za Srbiju u toku prepodneva protivzakonito upali na biračko mjesto 25 u Kotraži gdje su nasilnim metodama sprečavali građane da glasaju i ometali izborni proces.

SNS je saopštila da ima pouzdane informacije da je jedan od lidera SZS Dragan Đilas lično naredio razbijanje biračkih kutija i uništavanje dijela izbornog materijala u opštini Lučani. SNS takođe poručuje da ima saznanja da su za ovu akciju angažovani “brojni Đilasovi, Obradovićevi i Jeremićevi batinaši, koji su od jutra prisutni na teritoriji opštine Lučani, a koji su došli iz različitih opština, od Čačka do Prijepolja”.

Jedan od lidera SZS Boško Obradović tokom dana je saopštio da je policija na pojedinim biračkim mjestima u Lučanima hapsila opozicione aktiviste.

On tvrdi da je u policijskoj stanici u Guči priveden Borko Puškić, predsjednik IO Dveri, jer je, kako je rekao na konferenciji za novinare, sprečio da se u Kotraži koriste paralelni spiskovi, saopštio je SZS.  Pokret obnove Kraljevine Srbije saopštio je da predstavnici Saveza za Srbiju, među kojima su prepoznali ljude iz Dveri, pozivali njihove članove i simpatizere i vršili pritisak na njih da ne glasaju za POKS, prijeteći im i ucjenjujući ih.

Posmatračka misija CRTA navela je da su veće nepravilnosti zabilježene na 11 od ukupno 43 biračka mjesta, među kojima su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vođenja paralelnih spiskova glasača.

“Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovane osobe ispred biračkog mesta legitimisala birače”, navodi CRTA. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana