Хрват “ојадио” клијенте америчке фирме за 1,5 милиона долара

Танјуг
Хрват “ојадио” клијенте америчке фирме за 1,5 милиона долара

Сан Франциско - Извршни директор фирме “Буксти” (Боуџтие) из америчке савезне државе Делавер осуђен је на три године затвора и кажњен новчаном казном од 1,5 милиона долара због варања инвеститора у Калифорнији.

Хрватски сајт “Индеџ.хр” наводи да се ради о Хрвату Ренату Либрићу који је ухапшен 10. маја ове године у калифорнијском граду Редвуд.

Наводи се да је Либрић, према оптужници, лажирао потписе на документима и на тај начин извео превару тешку 1,5 милиона долара.

Он је у периоду од августа 2017. године па све до фебруара ове године као дионичар и извршни директор фирме “Буксти” изводио превару која је укључивала лажирање потписа директора једне велике америчке корпорације.

Наводи се да је Либрић лажирао потпис тог директора како би преварио инвеститоре и навео их да улажу у његову мобилну апликацију “Буксти”. Тврдио је да директор фирме чији је потпис лажирао жели да у његов стартуп уложи 150 милиона долара.

На тај је начин привукао инвеститоре за улагање у сопствену апликацију и добио позајмицу од неименоване фирме из Лас Вегаса у износу од 1,5 милиона долара. Либрић им је обећавао око четири одсто удјела у његовој компанији и добру зараду.

Либрић је “Буксти” промовисао као мобилну апликацију која дигитализује, персонализује и поједностављује процес даривања поклон-картица, које су веома популарне у САД. Тврдио је да сарађује са више од 140 компанија, међу којима су “Најк”, “Старбакс”, “Сефора”, “Амазон”, “Хол фудс”, “Мејсиз”...

Проглашен је кривим и за подизање 130.000 долара са рачуна сопствене компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана