Хофер именован за новог шефа ФПО

Tanjug
Хофер именован за новог шефа ФПО

Беч - Министар инфраструктуре и саобраћаја Норберт Хофер именован је вечерас на сједници Предсједништва Слободарске партије Аустрије (ФПО) за новог лидера странке.

Хофер је преузео вођство ФПО, након што је Хајнц Кристијан Штрахе, због афере око видео снимка на којем обећава једној Рускињи државне послове за финансијску помоћ његовој странци, поднио оставку на све функције.

На идућој сједници надлежних тијела странке, која ће бити одржана послије избора за Европски парламент, одлука Предсједништва биће формално потврђено, наведено је у саопштењу.

На тој сједници, како је најављено, биће ријешена и сва остала персонална питања у циљу будућности ФПО.

Благовремено пред парламентарне изборе биће организована ванредна скупштина странке.

У саопштењу се најављује и да ће, ако коалициони партнер у аустријској влади Народна партија (ОВП) канцелара Себастијана Курца, буде смијенила Херберта Кикла са мјеста министра унутрашњих послова, сви чланови владе из редова слободараца поднијети оставку.

Све одлуке у Предсједништву, како се истиче, донијете су јединствено, а Штрахеу је исказана захвалност за дугогодишњи рад.

“ФПО улази сложно у наредне парламентарне изборе. Ја ћу у оквиру своје нове одговорности учинити све да остваримо добар резултат на изборима досљедним радом ФПО у интересу наше домовине”, нагласио је Хофер.

У видео поруци, објављеној на друштвеним мрежама, Хофер је истакао да се ријечи које су пале на видео снимцима, на којима су Штрахе и доскорашњи потпредсједник ФПО Јохан Гуденус, неопростиве, због чега су се они и повукли, како би омогућили даљи рад ФПО у влади на добробити земље.

ФПО је, како је подсјетио, пуно урадила у протекле двије године за Аустрију, прије свега је јасно указала да се не смије поновити 2015. када је постојала неконтролисана миграција.

“ОВП је поред оставки Штрахеа И Гуденуса, хтјела да скине и Кикла, али ја то нисам могао да прихватим, јер је управо он особа која је посебно пазила да немамо неконтролисану миграцију у Аустрији”, казао је Хофер.

Он је истакао да ће учинити све да ФПО остане снажна партија било у влади или опозицији, јер је, како додаје, могуће са оба нивоа позитивно утицати на развој земље.

Хофер је један од најуспјешнијих политичара ФПО у блиској прошлости, јер је на прошлим предсједничким изборима ушао у други круг гласања и тијесно изгубио од актуелног предсједника Александера ван дер Белена.

Након предсједничких избора у више наврата је помињано да би он могао свргнути Штрахеа, али Хофер то није желио, већ је јасно рекао да намјерава да се кандидује на идућим изборима за предсејдника Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана