Хаос у Гази пред отварање Амбасаде САД, има мртвих

Танјуг
Хаос у Гази пред отварање Амбасаде САД, има мртвих

Газа - Стотине Палестинаца окупило се и данас, уочи отварања Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Јерусалиму, на масовним протестима у Појасу Газе, а свјетски медији извјештавају да су већ избили сукоби.

Број жртава међу палестинским демонстрантима током данашње интервенције израелске војске на граници са Газом порастао је на 16, у дану када САД отварају своју Амбасаду у Јерусалиму.

Протести су интензивирани поводом 70. годишњице од оснивања Израела, а путем разгласа са џамија је упућен позив Палестинцима да се укључе у “велики марш за повратак”.

Црни дим од гума које су запалили демонстранти подигао се на граници.

Палестински здравствени званичници рекли су да је међу жртвама и један 14-годишњи дјечак и да има најмање 500 повријеђених. Око 200 људи задобило је повреде од бојеве муниције.

Израелска војска оптужила је владајући покрет “Хамас” у Гази за подстицање Палестинаца да покушају да пробију граничну ограду.

Војска је објавила да су њени припадници употријебили бојеву муницију да би зауставили демонстранте.

Талас протеста почео је 30. марта захтјевом да се омогући повратак избјеглица на територију која је данас дио Израела.

Укупан број жртава међу Палестинцима од тада је достигао 61. Није било извјештаја о жртавама међу Израелцима.

Британска агенција јавља да су се демонстранти окупили дуж границе, на врхунцу шестонедјељних протеста против блокаде границе и отварања амбасаде САД у Јерусалим. 

Израелске снаге су, према наводима свједока, испалиле и сузавац на демонстранте који су се смјестили у шаторима код граничне ограде. 

Новинар АП је извијестио да су израелске снаге погодиле у ноге двојицу Палестинаца код ограде, а да су се већ окупиле стотине људи на око 150 метара од граничне ограде.

Агенција наводи да се очекује да протести ескалирају током дана, на 70. годишњицу оснивања Израела, а да се широм појаса Газе са звучника на џамијама позивају Палестинци да се придруже такозваном “Великом маршу повратка”. 

Раније данас агенције су извијестиле да су израелски војни авиони пустили памфлете изнад појаса Газе, упозоравајући палестинске становнике да ће ризиковати своје животе ако се приближе граници током масовних протеста. 

Израелска војска саопштила је да ће “реаговати на сваки покушај оштећења безбједносне ограде или покушаја да се науди било којем војнику израелских снага одбране (ИДФ) или израелском цивилу”, пренио је АП. 

Палестински исламски покрет Хамас, који влада подручјем Газе још од 2005, саопштио је да очекује да се данашњем маршу придруже десетине хиљада људи, наговјештавајући да је могуће да ће доћи до пробоја граничне ограде. 

Тај протест је иначе дио кампање рушења блокаде границе Израела са појасом Газе која траје већ 11 година, али и протест против данашњег отварања америчке амбасаде у Јерусалиму.

Палестинци се томе оштро противе, јер источни Јерусалим виде као пријестоницу своје будуће државе. 

Како наводи Реутерс позивајући се на наводе здравствених званичника, од 30. марта, када су протести почели, убијено је, заједно са данашњим жртвама, 61 Палестинаца, а жртава са израелске стране није било. 

АП је навео да су од почетка убијена 42 Палестинца, а да је више од 1.800 њих рањено у оружаним нападима израелске војске, као и да постоји велика забринутост да ће данас бити жртава. 

Министар образовања Израела Нафтали Бенет казао је да ће та држава граничну ограду третирати као “гвоздени зид”, а да ће сваког ко њој приђе сматрати “терористом”. 

Учесник протеста Мохамед Хамами (40), рекао је за АП да је марш “порука Израелу и његовим савезницима да нећемо никад одустати од наше земље”. 

Већина учесника протеста су потомци избјеглица или избјеглице које су протјеране у појас Газе током рата на Блиском истоку 1948, након формирања Израела као државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана