Gutereš spremio izvještaj o Kosovu

Tanjug
Gutereš spremio izvještaj o Kosovu

Njujork - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš spremio je izveštaj koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu od sredine aprila do sredine jula, a ostaje pitanje da li će Velika Britanija, koja je danas preuzela predsjedavanje SB UN, nastojati da onemogući raspravu o Kosovu.

Na sajtu SB UN su najavljene konsultacije iza zatvorenih vrata o programu rada te organizacije.

Guteres je u izvještaju naveo da je zabrinut zbog namjera da se u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani izgradi put, pozivajući lokalne vlasti da poštuju zakone i odluke prema kojima je izgradnja zabranjena.

Istovremeno, on je upozorio i da izostanak rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića predstavlja razlog za brigu na Kosovu.

"Primećujem, sa rastućom zabrinutošću, da ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest mjeseci nije riješeno. Pozivam vlasti na Kosovu da inteziviraju istragu i iskoriste sve dostupne kanale koji bi im u tome mogli pomoći", naveo je Guteres.

On je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Iako taj sastanak nije doneo nove rezultate, nastavak dijaloga pruža nove mogućnosti da se pokrene proces rješavanja dugogodišnjih razlika, što je od suštinskog značaja za bilo kakvo održivo rješenje. Ohrabrujem lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog i u potpunosti ispune dogovore proistekle iz dijaloga u kojem posreduje EU", naveo je Gutetreš, prenosi RTS.

Kako je naveo, ukupno stanje na Kosovu u prethodna tri mjeseca je bilo stabilno, podsjećajući da poslanici Srpske liste još od kraja marta, odnosno hapšenja šefa Kancelarije za KiM Marka Ðurića ne učestvuju u radu parlamenta i vlade.

Gutereš je dodao i da su kosovski predsjednik Hašim Tači i kabinet premijera Ramuša Haradinaja osudili seriju etnički motivisanih incidenata na koje se Srpska lista žalila u junu.

"Moj specijalni predstavnik Zahir Tanin je 6. juna pozdravio te izjave navodeći da u demokratskom društvu nema mjesta zastrašivanju", naveo je Guteres.

Dio izvještaja, Gutereš je posvetio povratku prognanih, navodeći da se u prethodna tri mjeseca na Kosova vratilo 77 osoba, a da je prema podacima Komesarijata UN za izbjeglice registrovano još 89.480 interno raseljenih poslije sukoba 1998-1999. godine, od čega se ogromna većina, ili 72.000, nalaze u Srbiji.

Gutereš je precizirao i da se 1.647 osoba još uvijek vode kao nestale posle sukoba 1998-1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana