Гласање у Савјету безбједности одложено, Меркелова и Макрон ће звати Путина

Агенције
Гласање у Савјету безбједности одложено, Меркелова и Макрон ће звати Путина

Њујорк - Савјет безбједности УН одложио је гласање о резолуцији која захтјева 30 дана примирја у Сирији како би било омогућена достава помоћи и евакуација повређених.

То је изјавио кувајтски предсједник мисије УН. Гласање је, како преноси Ројтерс, одложено за најмање сат времена.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Русија спремна да се усагласи са резолуцијом Савјета Безбједности Уједињених нација о Сирији, али да јој је потребна гаранција о прекиду ватре.

"Нема гаранције да (побуњеници) неће наставити да пуцају у насељеним областима Дамаска. Зато, да би резолуција била ефикасна, а ми смо спремни да се усагласимо са текстом који ће је таквом учинити, ми предлаземо формулу која би прекид ватре учинила реалним, засновану на гаранцијама свих који се налазе у источној Гути и изван источне Гуте", рекао је Лавров поводом резолуције о прекиду ватре, преноси Ројтерс.

Лидери Француске и Њемачке писали су руском предсједнику Владимиру Путину да затраже његову подршку за засиједање Савета безбједности Уједињених нација којим ће се позвати на хитан прекид ватре у Сирији, саопштио је неименовани извор из Јелисејске палате.

Одвојени дипломатски извори саопштили су да њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон планирају да заједно позову Путина после подне, у зависности од исхода гласања у Уједињеним нацијама.

Извор из Јелисејске палате саопштио је да двоје европских лидера разговарају са Русијом како би се постарали да она не би блокирала текст.

Свјетски лидери су у четвртак на сједници Савјета безбједности УН позвали на хитан прекид ватре у Сирији, док владине снаге нападају источна предграђа Дамаска која контролише опозиција, а протеклих дана погинуло је на стотине људи.

Шеф хуманитарних операција УН Марк Лоукок поднео је извјештај Савјету о, како је рекао, "хуманитарној катастрофи која се одвија пред нашим очима" у предграђу источна Гута, пренио је АП.

Шведска и Кувајт су затражили да се гласа о резолуцији којом би се наложило 30-дневно примирје како би хуманитарне агенције могле да доставе помоћ и евакуишу рањене и болесне из подручја под опсадом.

Руски амбасадор у УН, Васили Небензја, на чији захтјев је сазвана данашња сједница, уложио је амандмане на резолуцију у посљедњем тренутку, наводећи да предложена резолуција "једноставно није реална".

Он је такође оптужио свјетске медије за масовну кампању дезинформисања која игнорише, како је рекао, да су се на хиљаде бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, склонили у источну Гуту одакле нападају престоницу.

Чланови Савјета безбједности су саопштили да морају да размотре руске предлоге, а шведски амбасадор у УН Олог Ског рекао је да ће се о резолуцији вјероватно гласати сутра.

Да би резолуција била усвојена, потребно је да добије девет гласова за и да на њу не ставе вето Русија, Кина, Уједињене нације, Британија и Француска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана