Гафови свјетских званичника у 2018. години: Распарене ципеле и “укусне” жене засмијале свијет

Глас Српске
Гафови свјетских званичника у 2018. години: Распарене ципеле и “укусне” жене засмијале свијет

Лондон - Сваки потез свјетских лидера прати будно око јавности, а медији су и у 2018. забиљежили низ гафова свјетских и европских званичника, од којих су неки наишли на симпатије, а неки на подсмијех.

Очи јавности посебно су уперене у америчког предсједника Доналда Трампа, који по свом понашању одудара од традиционалног клишеа и понашања шефа свјетске силе.

У октобру је, на примјер, највише коментара изазвао видео-снимак Трампа како, улазећи у авион, покушава да затвори кишобран, а након што му није успјело да се са њим избори, само га је немарно оставио испред улаза.

Медији су у јулу забиљежили у Бијелој кући како се Трамп “борио” са тастатуром на телефону у покушају да позове мексичког предсједника Енрикеа Пења Нијету. Покушаје су пратиле веома изражајне гримасе шефа америчке државе, које је при том правио, па је снимак обишао свијет.

У истом мјесецу, током заједничке конференције са Владимиром Путином у Хелсинкију, од руског лидера добио је на поклон лопту, коју је само потапкао, а затим је добацио супрузи Меланији, која је сједјела у публици.

Буру подсмијеха, међутим, Трамп је изазвао када је на турнеји по балтичким земљама, у априлу, на запрепашћење тројице домаћина оптужио њихове земље “да су деведесетих година започеле ратове који су довели до распада Југославије”.

Доста “материјала” за медије пружио је и француски предсједник Емануел Макрон, који је у мају направио велики гаф, када је супругу аустралијског премијера назвао “укусном”, умјесто пријатном, јер, за разлику од енглеског, “делициоус” се у француској варијанти преводи и као диван или пријатан.

У јуну се Макрон “истресао” на једног тинејџера, јер га је назвао по надимку Манџ и испред њега пјевао химну социјалиста.

Макрон му је на то оштро одговорио да се у Француској пјева Марсељеза и да мора да га ословљава са “господине предсједниче”.

Ипак, крајње неуобичајено понашање за једног предсједника државе, Макрон је показао у новембру, приликом сусрета са Трампом и њемачком канцеларком Ангелом Меркел, на скупу поводом вијека од потписивања примирја у Првом свјетском рату, када их је више пута додиривао за кољено и хватао за ногу.

Ипак, шампион гафова и ове године је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, иначе познат по свом неконвенционалном понашању.

Он се више пута у јавности, појавио “под гасом”, а на једном од скупова, тачније на самиту НАТО одржаном у Бриселу, морали су чак да га придржавају и док је стајао на бини, јер се толико клатио. Из његовог кабинета рекли су да је узрок био бол у леђима.

У новембру Јункер је доспио у центар пажње, јер је на једном скупу носио ципеле различитих боја. Када је уочено да носи једну браон и једну црну ципелу, Јункера су људи из његовог тима брже боље извели из сале, након чега се вратио са упареним ципелама.

Пред крај године, Јункер је направио још један гаф, неком симпатичан, неком не - када је на самиту лидера земаља ЕУ у Бриселу, улазећи у салу гдје се скуп одржава, жени из протокола пришао и протресао јој косу, а потом наставио даље грлећи и љубећи све на које је наишао.

Мандат румунске премијерке Вјорике Данчила пун је “смијешних” ситуација, а можда најсимпатичнији гаф догодио јој се у септембру, када је требало да дочека шефа ЕК Јункера, али је на аеродром стигла када је колона са европским званичником увелико напустила аеродром. Из њеног кабинета су касније саопштили да Данчила није закаснила, већ да је Јункер дошао раније.

Мејбот

Британска премијерка Тереза Меј је током афричке турнеје у више наврата покушала да игра, што је изазвало лавину коментара на друштвеним мрежама. О њеном покушају да опонаша традиционалан афрички плес данима се говорило у јавности, а да је ти коментари нису дотакли Мејова је показала на Конференцији њене конзервативне странке, гдје је ушетала играјући уз пјесму “Dancing Queen ” шведске поп групе Аbba.

Због ње и њеног начиња играња, на друштвеним мрежама појавио се назив за њено играње - Мејбот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана