Француске власти заплијениле авион “Ryanair” уочи полетања

Танјуг
Француске власти заплијениле авион “Ryanair” уочи полетања

Париз - На аеродрому Бордо-Мерињак на западу Француске у четвртак увече одвила се несвакидашња сцена - француске власти заплијениле су путнички авион “Ryanairа” због неплаћених дугова баш у тренутку када се авион припремао за лет до Лондона, због чега је 149 путника остало на аеродрому.

Ирски нискобуџетни авиопревозник је дуговао новац и “нажалост француска држава је била приморана” да његов “боинг 737” евакуише, саопштиле су данас цивилне ваздухопловне власти, преноси АП.

Путници су претходно прошли пасошку и безбједносну контролу и припремали се да се укрцају у авион, који је већ био постављен на писти, али су им власти тада рекле да морају да се врате.

Путници су, на крају, за Лондон отпутовали другим летом, али - пет сати касније.

На листу разлога за отказивање лета сада се, поред олуја, штрајкова и компјутерских кварова, може ставити и владина заплијена авиона, закључује америчка агенција.

“Ryanairов” авион, вриједан више милиона долара, француске власти су вратиле тој компанији тек након што је платила дуг од 525.000 евра, а ријеч је о средствима које је ЕУ прогласила незаконитим субвенцијама.

Портпарол француске агенције за ваздухопловство Ерик Еро рекао је да су регионалне власти, које су издале те субвенције, од 2014. покушавале да новац поврате, а да су у мају послале посљедње правно упозорење.

Пошто шест мјесеци нису добиле одговор од “Ryanairа”, одлучиле су да дјелују у ноћи између четвртка и петка.

“Ryanair” је, иначе, постао навјећа европска авиокомпанија по броју путника јер стално нуди летове по веома повољним цијенама, па су му авиони најчешће крцати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана