Фејсбук није пронашао доказе руске умијешаности у Брегзит

Срна
Фејсбук није пронашао доказе руске умијешаности у Брегзит

Лондон - Компанија "Фејсбук" није пронашла никакве индиције које би указивале на умијешаност Русије у повлачење Велике Британије из ЕУ.

У писму Сајмона Милнера, представника британског огранка "Фејсбука", председавајућем британског парламентарног одбора за дигиталне технологије, културу, медије и спорт Демијану Колинсу наводи се да експерти ове фирме нису пронашели трагове активног пропагариања на друштвеним мрежама, које је иницирала Русија у вријеме референдума о "Брегзиту".


"Истражни тим није пронашао додатне и координисане налоге или странице, повезане са Русијом, које садрже пропагирање или рекламирање у оквиру референдума", наводи се у писму, преносе "Спутњик" и "Раша тудеј".

Претходно, директорка компаније "Јутјуб" задужена за везе с државним структурама Џунипер Даунс, рекла је да ова компанија није пронашла доказе који би указивали на умијешаност Русије у "Брегзит".

Раније су британски медији објавили вијести о истрази агенције за комуникације "89ап" о наводним покушајима Русије да утиче на исход референдума о изласку Велике Британије из ЕУ. Најпознатији клијент те агенције је кампања која промовише потребу да Велика Британија остане у ЕУ.

Према том истраживању, објављивања руских медија, конкретно медијских кућа "Раша тудеј" и "Спутњик", и њихова дистрибуција на друштвеним мрежама имали су четири пута већи утицај на "Брегзит", него објављивања званичне кампање за излазак Велике Британије из ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана