Европски сатови касне због Србије и Косова

Дојче веле
Европски сатови касне због Србије и Косова

Многи сатови широм Европе касне због тога што је фреквенција у струјној мрежи већ неко вријеме испод нормалних 50 херца – узрок томе је, како јављају њемачки медији, спор Србије и Косова.

"Они који хронично касне нису могли да добију бољу вијест као изговор: у читавој Европи радио-сатови, као и сатови на микроталасним пећницама и шпоретима, касне – уколико су прикључени на струјну мрежу", пише "Франкфуртер Алгемajне Цаитунг".

"Кашњење износи пет до шест минута, а вјероватно ће се и повећавати. Разлог за то је што од средине јануара на европском тржишту струје постоји рупа у снабдјевању, како је то у уторак у Бриселу саопштило европско Удружење струјних мрежа Ентсое. Због сталног политичког конфликта између Србије и Косова одатле тече мање струје у континенталну мрежу на коју је прикључено 25 земаља од Турске до Холандије."

При томе се ради само о неколико стотина мегавата – због чега прекид у снабдјевању иначе нема тешке посљедице.

"Системски мрежа није угрожена", рекао је један представник Њемачке агенције за мреже. Струја из Србије и са Косова није толико важна да би због ње могло да дође до тоталног прекида, речено је у Ентсоеу. У индустрији није познато да је било сметњи због осцилација у фреквенцији, па ни у алуминијумској индустрији, која троши много струје, нема индиција за тако нешто."

"Но, те осцилације су довољне да поремете сатове. Многи сатови немају интерни такт, нити добијају такт преко радио-везе, већ добијају потребне импулсе из струјне мреже. Та фреквенција износи 50 херца – 50 осцилација у секунди. Послије 50 осцилација, показује се сљедећа секунда. Када нема довољно струје, фреквенција спада испод 50 херца, па је зато за 50 осцилација потребно више времена. И зато сатови касне."

"То се и иначе стално дешава. Фреквенција струјне мреже никада није стабилна. Власници мрежа обично одмах реагују када фреквенција пређе 50 херца или падне испод те вриједности и прилагођавају снабдјевање струјом тој ситуацији. Према европским правилима, то треба да се дешва и на самом Балкану. Али, тамо се од средине јануара ништа није десило, јер Косово складишти премало струје а Србија одбија да попуни ту рупу. Њемачка не може тек тако да прискочи и сама стави на располагање више струје."

"Од средине јануара, фреквенција струјне мреже у Европи износи 49,996 умјесто 50 херца. И зато сатови из дана у дан све више касне. Ентсое је изразио оптимизам у погледу даљег развоја ситуације и очекује да ће се ситуација стабилизовати још ове недјеље."

"Одлучујући корак ће бити да се настала рупа надокнади. Онај ко сада одлучи да ручно подеси сатове, за неколико недеља ће можда поново имати проблем – они ће журити, тако да ће они који хронично касне коначно стизати на вријеме", преноси Дојче веле.

"Спиегел онлине" цитира Јуту Хансон са Техничког универзитета у Дармштату која каже да на подручју Србије, Црне Горе и Македоније нема равнотеже у струјној мрежи, а то технички значи да се на дуже вријеме падови у тој зони изједначавају струјом из европске мреже".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана