Evropski parlament traži da se obustavi gradnja “Sjevernog toka 2”

Srna
Evropski parlament traži da se obustavi gradnja “Sjevernog toka 2”

STRAZBUR - Evropski parlament zatražio je danas da se prekine gradnja gasovoda “Sjeverni tok 2”, navodi se u rezoluciji ovog tijela.

U rezoluciji, koju je danas usvojio Evropski parlament, nakon izvještaja o implementaciji sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU, navodi se da je “Sjeverni tok 2” “politički projekat koji predstavlja prijetnju evropskoj energetskoj bezbjednosti”.

Poslanici su pohvalili dobru saradnju Ukrajine u sektoru energetike i njen napredak u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, i istakli da Kijev treba da nastavi sa reformama, posebno u oblasti gasa i električne energije.

“Imajući u vidu da Ukrajina igra ključnu ulogu u evropskoj mreži snabdijevanja energentima, poslanici osuđuju izgradnju 'Sjevernog toka 2', koji zaobilazi Ukrajinu, kao politički projekat, koji predstavlja prijetnju evropskoj energetskoj bezbjednosti”, navodi se u rezoluciji.

Projekat “Sjeverni tok 2” uključuje izgradnju dva gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije, preko Baltičkog mora do Njemačke. Cijena projekta se procjenjuje na oko 9,5 milijardi evra, a puštanje u rad gasovoda planirano je do kraja naredne godine, podsjeća TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana