Erdogan zove Putina u pomoć, Tramp žestoko udara

Agencije
Erdogan zove Putina u pomoć, Tramp žestoko udara

Ankara - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o ekonomskim odnosima dvije zemlje.

To su saopštili turski zvanicčnici, a vijest o razgovoru je usijledila pošto je američki predsjednik Donald Tramp najavio da će udvostručiti carine na čelik i aluminijum iz Turske, što je izazvalo dodatni pad turske lire.

Zvaničnici iz Erdoganove kancelarije, koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su da su dvojica predsjednika “izrazili zadovoljstvo” što ekonomske i finansijske veze dvije zemlje napreduju “pozitivno” i zbog nastavka saradnje u odbrambenoj industriji i energiji.

Agencija Asošiejted pres navodi da spominjanje bezbjednosne saradnje upućuje na odluku Turske da kupi ruski raketni odbrambeni sistem S-400.

Tramp je na Tviteru naveo da odnosi SAD s Turskom “nisu sada dobri” i da je odobrio da se udvostruče carina na čelik i aluminijum iz Turske, sa 25 na 50, odnosno sa 10 na 20 odsto.

Turska lira je danas već pala 10 odsto uslijed strahovanja investitora oko ekonomske politike predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i sankcija SAD. Poslije Trampovog tvita, taj pad je bio 19 odsto.

Jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča prije dvije godine.

Erdogan je danas pozvao građane da ne brinu poslije naglog pada valute, ali i pozvao ih da promjene svoje devize u lire.

“To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas”, rekao je Erdogan.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u srijedu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije donio riješenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsjednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocijenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana