Erdogan žestoko o SAD: Gotovo je...

Tanjug
Erdogan žestoko o SAD: Gotovo je...

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da SAD više ne mogu da budu posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob.

On je uputio takvu poruku nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

"Od sada pa ubuduće, nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen", rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Rojters.

Erdogan je istakao da sada treba porazgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik.

"O tome se mora razgovarati i u UN, takođe", zaključio je predsjednik Turske.

U nacrtu rezolucije pripremljenom za današnji samit muslimanskih lidera u Istanbulu, navodi se da oni odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlače iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.

U nacrtu deklaracije, u koji je Rojters imao uvid, ističe se da je "Istočni Jerusalim prestonica države Palestine" i sve zemlje se pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalim kao njenu okupiranu prestonicu".

Turski predsjednik Erdogan rekao je prije tri dana da će odluke koje budu donijete na današnjem sastanku OIC pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela neće moći lako primjeniti.

OIC, uspostavljena 1969, ima 57 država članica s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana