Ердоган жестоко о САД: Готово је...

Танјуг
Ердоган жестоко о САД: Готово је...

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да САД више не могу да буду посредник у напорима да се оконча израелско-палестински сукоб.

Он је упутио такву поруку након одлуке америчког предсjедника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

"Од сада па убудуће, нема говора о томе да пристрасне Сједињене Америчке Државе буду посредник између Израела и Палестине. Тај период је завршен", рекао је Ердоган на конференцији за медије након састанка Организације за исламску сарадњу (ОИЦ) у Истанбулу, преноси Ројтерс.

Ердоган је истакао да сада треба поразговарати о томе ко ће убудуће бити посредник.

"О томе се мора разговарати и у УН, такође", закључио је предсjедник Турске.

У нацрту резолуције припремљеном за данашњи самит муслиманских лидера у Истанбулу, наводи се да они одлуку Вашингтона о признавању Јерусалима као престонице Израела сматрају знаком да се САД повлаче из своје улоге покровитеља мира на Блиском истоку.

У нацрту декларације, у који је Ројтерс имао увид, истиче се да је "Источни Јерусалим престоница државе Палестине" и све земље се позивају да признају "државу Палестину и Источни Јерусалим као њену окупирану престоницу".

Турски предсjедник Ердоган рекао је прије три дана да ће одлуке које буду донијете на данашњем састанку ОИЦ показати да се америчка одлука о признавању Јерусалима као престонице Израела неће моћи лако примјенити.

ОИЦ, успостављена 1969, има 57 држава чланица с већинским муслиманским становништвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана