Erdogan stigao u Berlin

Srna
Erdogan stigao u Berlin

Berlin - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je danas na aerodrom Tegel u Berlinu, čime je započeo trodnevnu posjetu Njemačkoj, javili su njemački mediji.

Veliki dio centralnog Berlina zatvoren je za saobraćaj, kako bi se napravio bezbjednosni kordon oko sjedišta njemačkog kancelara, palate predsjednika Njemačke i hotela “Adlon” u kojem će boraviti Erdogan, zajedno sa svojom pratnjom.


Saobraćaj u glavnom gradu Njemačke blokiran je i kako bi se organizovalo nekoliko većih demonstracija na kojima će demonstranti kritikovati kršenje ljudskih prava u Turskoj, tokom Erdoganovog mandata.

Organizacije koje predstavljaju novinare i razne naciinalne manjine u Turskoj, kao što su Kurdi ili Aleviti, pozvale su na proteste, na kojima se očekuje oko 10.000 ljudi.

Protesti su planirani i u njemačkom gradu Kelnu u subotu, 29. septembra.

Erdogan je neposredno po dolasku na aerodrom privukao pažnju novinara. Njemački list “Bild” javio je da je turski predsjednik iz automobila mahao i da je, čini se, pokazivao znak egipatskog “Muslimanskog bratstva”, sa četiri ispružena prsta i savijenim palcem.

Znak koji je turski predsjednik pokazao koriste pristalice ove islamističke stranke, a Erdogan ga je pokazivao tokom ranijih govora, ali se na osnovu fotografija ne može potvrditi da je on zaista pokazivao znak “Muslimanskog bratstva”, piše “Dojče vele”.

Erdogan će se tokom posjete Njemačkoj dva puta sastati sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, a primiće i vojno odlikovanje u predsjedničkoj palati u Berlinu, gdje će ga dočekati predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana