Ердоган пријети: Зацртали смо, нико нас неће спријечити

Агенције
Ердоган пријети: Зацртали смо, нико нас неће спријечити

Анкара - Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће Турска остати јака упркос “покушају економског удара” у јеку тензија између Анкаре и Вашингтона.

Обраћајући се присталицама у Анкари, Ердоган је рекао да се Турска суочава са “економским пријетњама, санкцијама, девизним средствима, каматним стопама и инфлацијом”, пренијела је агенција АП.

“Казаћемо им да смо прозрели њихову игру и да ћемо се супротставити”, изјавио је предсједник Турске.

Ердоган је рекао и да нико неће успјети да спречи јачање и развој Турске, нити остваривање свих циљева које је Турска зацртала, јавила је турска агенција Анадолија.

Турска лира је у паду пошто су САД запријетиле новим санкцијама. САД су већ увеле санкције за двојицу турских министара и удвостручиле царинске намете на турски челик и алуминијум. Турска је узвратила царинама на увозну робу из САД у вредности од 533 милина долара и најавила бојкот америчких електронских уређаја.

Дипломатски спор појачао је забринутост инвеститора за турске економске проблеме. Турска је направила огроман страни дуг задуживањем ради подстицања раста протеклих година и с падом валуте, тај дуг је постао скупљи за отплаћивање, што може довести до банкрота компанија. Економисти страхују да би Турска могла ући у рецесију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана