Ердоган: Наредба за убиство Кашогија стигла са врха

Срна
Ердоган: Наредба за убиство Кашогија стигла са врха

Анкара - Наредба да се убије новинар Џамал Кашоги стигла је са “највишег нивоа” саудијске власти, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у тексту за “Вашингтон пост”.

“Ја не вјерујем ниједну секунду да је краљ Салман, чувар светих џамија, наредио убиство Кашогија”, написао је Ердоган, додајући да нема разлога да вјерује да убиство одражава званичну политику Ријада.


Он је подсјетио да прошло мјесец дана од убиства и да и даље нема тијела. “Он барем заслужује сахрану у складу са муслиманским обичајима”, написао је Ердоган, додајући да и поред добрих односа Турске и Саудијске Арабије Анкара не може да се прави да не види да се догодило планирано убиство.

Он је рекао да убиство Кашогија представља јасно кршење Бечке конвенције о конзуларним односима.

“Уколико починиоци не буду кажњени то ће створити веома опасан преседан”, написао је Ердоган, додајући да је Турска посебно забринута чињеницом да Ријад није предузео мјере против саудијског генералног конзула, који је лагао медијима и који је побјегао из Турске.

Данас раније, савјетник турског предсједника Јасин Актај, рекао је да вјерује да је тијело Кашогија растворено у киселини након што је исјечено на комаде.

Кашоги је убијен по уласку у зграду саудијског конзулата у Истанбулу 2. октобра.

До сада није пружен ниједан форензички у прилог тврдњи да је његово тијело растворено у киселини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана