Ekvador izbacuje Asanža iz ambasade

Agencije
Ekvador izbacuje Asanža iz ambasade

London - Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu i izbacivanju iz ekvadorske Ambasade u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glen Grinvald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i sreo se s funkcionerima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Asanža bila ukinuta, nakon čega će biti predat britanskim vlastima, piše Grinvald na svojoj internet stranici “Intercept”. 

Asanž, australijski državljanin, u ekvadorskoj Ambasadi nalazi se 2012. godine kada je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar ambasade ne smije biti uhapšen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, ali Asanž vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima “Vikiliksa”.

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu spoljnih poslova potvrdio je “Interceptu” da bi dogovor oko Asanža trebalo da bude postignut “u narednih nekoliko nedjelja, ako već i nije došlo do njega”. 

Grinvald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edvarda Snoudena o američkoj agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana