Džihadisti napade sele u Evropu

Boris Đurić
Džihadisti napade sele u Evropu

London - Fanatici Islamske države (IS) planiraju da organizuju terorističke napade po Evropi “da bi uništili neprijatelje Boga”, stoji u dokumentima pronađenim nakon konačnog poraza islamista u bici kod Baguza.

Među dokumentima pronađenim na jednom računarskom disku nalaze se pisma militanta Abu Tahera al Tadžikija sa planovima kidnapovanja i pravljenja ćelija spavača, takozvanih krokodilskih ćelija, koje bi izvodile napade u Evropi.

- Brat Al Tadžiki ima pojedince koji djeluju u područjima daleko od IS-a. On ima dozvolu da stupi u kontakt sa njima i da za njega izvedu operacije. Prije nego što to učine, poslaće nam ciljeve - stoji u jednom od pisama koja su trebala da budu predstavljena komitetu lidera IS-a Abu Bakira al Bagdadija.

U jednom od pisama navodi se plan za regrutovanje što više braće bombaša samoubica i sakupljanje određenog arsenala oružja. U pismu stoji i tvrdnja da militanti imaju saveznike koji žele da djeluju u područjima daleko od IS-a.

Međunarodne bezbjednosne službe, takođe, predviđaju da će nakon poraza IS tražiti pažnju i legitimitet putem terorističkih napada.

- Kako prelaze u ilegalu, oni usvajaju taktike pobunjenika i prave tajne mreže. Opstanak njihove ubilačke ideologije ne zavisi od kontrole teritorije. Još mogu da koriste internet za dobijanje finansija i širenje propagande koja ohrabruje mlade ljude da prave poteze sa užasnim posljedicama - rekao je britanski sekretar za inostrane poslove Džeremi Hant.

Pisma, inače, liče na zvanične poslovne prijedloge i sadrže poziv “Birou za inostrane odnose Odjeljenja za operacije u Evropi” da organizuje i finansira napade. Islamista takođe piše da “za svaku osobu koja predstavlja prijetnju IS-u ili njegovom kalifu, samo treba poslati njegovu fotografiju, mjesto gdje živi i njegov broj”.

- Zatim sačekajte da vam pošaljemo video njegovog ubistva, po volji Boga - navodi terorista. Dokumenta pokazuju i da je sastanak sa liderom Al Bagdadijem odgođen i nije jasno da li su prijedlozi uručeni liderima IS-a.

Oslobađanje Baguza

Teroristi IS-a poraženi su u bici kod Baguza u Siriji, posljednjeg uporišta ekstremista u toj državi, saopštile su za vikend Sirijske demokratske snage (SDF).

Šef službe za štampu SDF-a Mustafa Bali je rekao da će SDF nastaviti borbu protiv ekstremista “do istrebljenja”.

- Baguz je oslobođen. Vojna pobjeda protiv IS-a je ostvarena - saopštio je Bali na “Tviteru”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana